2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Zalaegerszeg

Zalaegerszegen jó megöregedni

Az időskor és ezzel összefüggésben a növekvő ápolási, gondozási szükségletek egyre nagyobb kihívást jelentenek társadalmunk számára. A meglévő megoldási alternatívák erősségei – mint a hozzátartozók odaadó támogatása vagy a gondoskodást biztosító kapacitások folyamatos emelése – már nem képesek tovább fokozni az idősek életminőségét.

Ezt felismerve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben elindította az Age-Friendly World (Idősbarát Világ) kezdeményezést, amely szerint minden városnak és régiónak olyan nagyszerű élettérré kell válnia, ahol érdemes megöregedni. A Magyarország és Ausztria határ menti térségeiben működő szociális ellátó szervezetek ehhez az elképzeléshez kapcsolódva egy közös pályázaton nyertek támogatást az Európai Unió Interreg programjában. A projektben magyar részről részt vevő győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény,  a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Zalaegerszegi Gondozási Központ is nyertes lett a pályázatban.


Idősen is aktívan
Fotó: Inhof András

Az Age-Ffriendly Region (Idősbarát Régió) nevet viselő projekt kiemelt célja, hogy olyan intézkedéseket és módszertanokat dolgozzanak ki a megvalósításban részt vevő szervezetek, amelyek segítségével a két ország szomszédos régióiban lakó idősek és hozzátartozóik magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legtovább önállóan és a megszokott környezetükben maradhassanak. A határon átnyúló együttműködés lehetővé teszi, hogy a két ország tudását és tapasztalatait alapul véve közös modellt dolgozzanak ki.

Több mint 200 fős kísérleti projektek keretében hat esetmenedzser segít majd új módszertani ötletekkel abban, hogy kialakítsák a helyi szükségleteken alapuló ellátási koncepciókat, amelyek az egyén élet- és lakóhelyzetéhez igazodnak és a meglévő források segítségével a szolgáltatások hatékonyabb kihasználását jelentik. Jóllehet mindenki tudja, hogy az idősödés folyamata törvényszerű, az esetek meghatározó hányadában valamilyen mértékű ápolási, gondozási szükségletek megjelenésével jár, ugyanakkor a többség mégsem vonja le a megfelelő következtetéseket ebből a felismerésből.


Az Age-Friendly Region projekt elszámolható költsége több mint 415 millió forint, amelyből a magyar partnerekre jutó európai uniós és magyar állami támogatás közel 165 millió forint, az osztrák partnerekre jutó európai uniós támogatás pedig megközelíti a 210 millió forintot. A fennmaradó részt a partnerek saját költségvetésükből finanszírozzák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.