EUR: 318,32 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Külföld

Zsarolás gyanújával őrizetbe vették egy hírportál főszerkesztőjét

Zsarolás gyanújával őrizetbe vették az ukrán hatóságok péntekre virradóra a kjevi vezetéssel szemben kritikus, orosz nyelvű strana.ua hírportál főszerkesztőjét, Igor Guzsvát – közölte Jurij Lucenko főügyész a Facebookon.

Lucenko közlése alapján a főszerkesztő 10 ezer dollárt követelt és kapott azért, hogy ne jelentessen meg a hírportálon egy kompromittáló anyagot egy – a főügyész által meg nem nevezett – politikusról. Állítása szerint ezt bizonyító hang- és videofelvételek vannak a hatóságok birtokában.


Az éjjel a főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai házkutatást is tartottak a szerkesztőségben.

Guzsva azt állítja, hogy az ügy koholmány. Elmondása szerint a hírportál egy kritikus írást jelentetett meg Dmitro Linykóról, a kormányból kivált, most ellenzékben lévő Radikális Párt parlamenti képviselőjéről.

“Néhány hónapja Linyko emberei beállítottak, és 20 ezer dollárt ajánlottak azért, hogy vegyünk le egy anyagot (az oldalról). Nemet mondtunk, s azóta próbálnak ellenünk bűnügyet koholni” – mondta a főszerkesztő.

A BBC orosz szolgálatának jelentése szerint Guzsva ellen, aki korábban a Vesztyi című orosz lap ukrajnai verziójának főszerkesztője volt, adófizetés elkerüléséért már indítottak eljárást. Guzsva akkor azt állította, hogy a Petro Porosenko ukrán elnök és környezete elleni korrupciós vádakról szóló anyaguk miatt indult ellene az eljárás.

A főszerkesztőt rögvest védelmébe vette az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori kormányának két tagja, Olena Lukas volt igazságügyi miniszter és Olekszandr Vilkul korábbi miniszterelnök-helyettes.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a British Midland Regional, vagyis Flybmi néven ismert brit légitársaság, és azonnali hatállyal törölte járatait – jelentette be a cég szombat este a honlapján, részben a Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) körüli bizonytalanságot okolva a kényszerű döntésért.