EUR: 312,18 Ft
CHF: 261,47 Ft
2018. április 24., kedd
György

Extra Veszprém

A klasszikus zene nagyjai érkeznek Veszprémbe

Augusztus 2. és 6. között rendezik meg az idei, immár harmadik Auer Fesztivált Veszprémben. A programot a múlt héten mutatták be.

Auer Lipót a leghíresebb veszprémi, aki azonban szülővárosában méltatlanul kevés figyelmet kapott hosszú évtizedeken keresztül – fogalmazott Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón. Mint mondta, ezt igyekszik orvosolni az Auer Fesztivál, amelyről már az első évében kiderült, hogy valóban hiánypótló esemény.


Porga Gyula szerint hiánypótló az Auer Fesztivál (fotó: Schöngrundtner Tamás)

A részletes programot Kováts Péter hegedűművész, a fesztivál főszervezője ismertette. A rendezvénysorozat idén három helyszínen: a Szent Mihály-székesegyházban, a Megyeházán és a Hangvillában valósul meg.

A nyitónapon a Fülei Balázs, Varga István, Kováts Péter alkotta Auer Trió ad koncertet a Megyeházán – a három művész tavalyi közös játéka után döntött úgy, hogy Auer Lipót tiszteletére folytatják együttműködésüket.


Augusztus 3-án Suyoen Kim koreai származású német hegedűművésznőt hallhatjuk a Szent Mihály-székesegyházban, aki Bach-szólóestet ad a főtemplomban. A művésznő előadásmódja az egyszerűségre, természetességre, tiszta interpretációra épül. Hangszerét 1684-ben készítette Antonio Stradivari. Ugyanezen a napon a könnyebb hangvételű, humorra és zenei paródiára építkező orosz Aleksey Igudesman szórakoztatja a közönséget a Hangvillában.

Augusztus 4-én Ray Chen tajvani–ausztrál hegedűművész lesz a Hangvilla vendége. A fiatal művész újszerű, őszinte módon közelít a zenéhez, minden hangjában hallatszik a felfedezés öröme. 2008-ban megnyerte a Yehudi Menuhin nemzetközi hegedűversenyt, 2009-ben pedig az egyik legrangosabb vetélkedőt, a Queen Elisabeth Music Competitiont. Hangszere egy 1715-ös Strad.

Augusztus 5-én Frankl Péter zongoraművész lesz a Mendelssohn Kamarazenekar partnere a Hangvillában, míg a Megyeházán Tcha Limberger vak gitáros-énekes-hegedűs és a magyar gipsy-swing zenekar, a Canarro játszik.

Augusztus 6-án a világban komoly helyen jegyzett, ám Magyarországon ritkán hallott Keller Kvartett játszik majd Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével. Veszprémbe látogat Vadim Repint, napjaink egyik legnagyobb világsztárja, az orosz hegedűművészet kiemelkedő alakja, aki egy 1743-as Guarneri del Gesù hegedűn játszik.

Kováts Péter maga is fellép a fesztiválon (fotó: Schöngrundtner Tamás)

A fesztiválon a fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak: a díjnyertes Gárdonyi Zoltán Kamarazenekar augusztus 4-én a Megyeházán áll a közönség elé, és ugyanezen a napon a Zeneakadémia Karrierirodájának fiatal művészeit is láthatjuk és hallhatjuk a főszékesegyházban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Testvére nyomoz Avicii halálának ügyében

    Testvére nyomoz Avicii halálának ügyében

    A pénteken elhunyt ismert DJ bátyja már Maszkatban van, hogy személyesen derítse ki testvére halálának okát, miután az omani hatóságok kizárták a bűncselekmény gyanúját.

  • Közösen babázhatnak a Middletone testvérek

    Közösen babázhatnak a Middletone testvérek

    Van ám oka a brit királyi családnak az örömre. II. Erzsébet a hétvégén ünnepelte 92. születésnapját egy hatalmas partival, Meghan és Harry készül a májusi esküvőre, Katalin hercegné tegnap délelőtt életetet adott  kisfiának, ráadásul húga, Pippa is bejelentette, hogy gyermeket vár.