2018. augusztus 17., péntek
Jácint

Belföld

A Momentum elintézte: már nem lehet ingyen letölteni Orwell 1984-ét

A Fekete-Győr András vezette Momentum megint bizonyította, hogy olyanok,mint elefánt a porcelánboltban, akármerre fordulnak, valamit levernek. Most éppen a magyar közállapotok szerintük botrányos állapotára akarták felhívni a figyelmet az “1984”, George Orwell antiutópisztikus regényének ajánlásával, ehelyett elérték, hogy a regényt mostantól ne lehessen ingyen letölteni. Köszönjük Momentum!

A 24.hu vette észre elsőként, hogy a Momentum alaposan kibabrált az Orwell-rajongókkal. A nolimpiás párt Facebook oldalán közzétett posztjában Orwell olvasására biztatott.


Csakhogy a nagy politikai igyekezet visszafelé sült el. Ezzel a húzással ugyanis elintézték, hogy a regény mostantól már ne lehessen ingyen letölthető az Országos Széchenyi Könyvtár üzemeltette Magyar Elektronikus Könyvtárából. Kiderült ugyanis, hogy az Orwell művek szerzői jogait birtokló Európa Kiadó nem járult hozzá a mű online terjesztéséhez.

A 24.hu-hoz eljuttatott válaszuk szerint:


“Az Országos Széchényi Könyvtár valóban az Európa Könyvkiadó kérésére vette le a Magyar Elektronikus Könyvtár rendszeréből George Orwell műveit. Ezek az írások szerzői és fordítói jogvédelem alatt állnak, papír alapú formátumban elérhetők és megrendelhetők a kiadó honlapján, a könyves webáruházakban és a könyvesboltokban is. Elektronikusan eddig a MEK rendszerén kívül nem volt elérhető ez a két könyv, 2016 telétől azonban komolyabban foglalkozni kezdtünk köteteink e-könyv formátumú kiadásával és jelenleg is dolgozunk a korábban már többször megjelent, folyamatos utánnyomást igénylő címek konvertálásán. Így az 1984 és az Állatfarm is napokon belül elérhető lesz a különböző e-book store-okban (iTunes, Google Play, Kobo), ezáltal azok, akik szívesebben olvasnak elektronikusan, továbbra is hozzájuthatnak majd ezekhez a kötetekhez.”

Az persze egyáltalán nem biztos, hogy onnan is ingyenes letöltési lehetőséget nyílik majd. Ezért, ha a momentumosok újabb, diktatótrikus módszereket bemutató Orwell-művet szeretnének ajánlani szimpatizánsaiknak, felhívjuk a figyelmüket: az Állatfarmot szintén elütötték az ingyenes letölthetőség lehetőségétől. Ha még egy diszpátiát szeretnének ajánlani szimpatizánsaik agymosásához, akkor legközelebb Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című regényét, esetleg Anthony Burgess “Gépnarancsát”, Aldous Huxley “Szép új világát”, vagy Ray Bradbury 451 Fahrenheit című regényét tegyék ki könyvajánlóba.

E sorok szerzője pedig esdekelve kéri, hogy kedvenc írója, Kurt Vonnegut írásaihoz ne írjanak ajánlót, mert még sokáig szeretné élvezni azokat digitális formában is!

Kapcsolódó Cikkek

 • Petike apját okolja az anya

  Petike apját okolja az anya

  Sosem bocsátom meg a férjemnek, hogy öngyújtót adott a fiam kezébe, majd hagyta meghalni a tűzben Petikét. Azt kívánom neki, hogy élete végéig börtönben üljön – nyilatkozta a Lokálnak Csebján Gizella, akinek ötéves gyermeke hétfőn égett halálra kosdi otthonuk fészerében.

 • Kipakolhat az ügyészség a kémügy részleteiről

  Kipakolhat az ügyészség a kémügy részleteiről

  Megkezdődött az MSZP kormányok titkosszálgalati vezetői, Galambos Lajos, Laborc Sándor és Szilvásy György ellen lefolytatott büntetőügy titkos iratainak felülvizsgálata – értesült a Magyar Idők.

 • Hamisan vádolták a fideszes képviselőt

  Hamisan vádolták a fideszes képviselőt

  A VIII. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg a Központi Nyomozó Főügyészség aazl, hogy nyomozzák ki, ki próbálta hamis váddal besározni a kampány során a Fidesz-KDNP tapolcai képviselőjelöltéjét, Fenyvesi Zoltánt.