2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Afrikai migránsok verekedtek össze, többen megsérültek

Körülbelül száz eritreai és etiópiai migráns verekedett össze szombat délután a franciaországi Calais iparterületén, közülük tizenhatot kórházba kellett szállítani sérüléseik miatt – közölték a helyi hatóságok.

“Tizenhat migránst szállítottak kórházba, 15-en könnyebb sérüléseket szereztek, egy pedig súlyos fejsérülést szenvedett” – mondta el Étienne Desplanques, az illetékes prefektúra kabinetjének vezetője.


Tucatnyi – többségében eritreai – verekedőt előállítottak.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy számos mentőautót és földön heverő köveket látott a helyszínen.


Pénteken egy ételosztás során tört ki csetepaté eritreai és etiópiai migránsok között, akkor kilencen könnyebben megsérültek.

Philippe Mignonet, a Calais biztonságért felelős polgármester-helyettese elítélte a történteket.

A francia igazságszolgáltatás hétfőn gyorsított eljárásban kötelezte a hatóságokat arra, hogy nyújtsanak segítséget az észak-franciaországi Calais környékén ismét megjelent illegális bevándorlóknak. Befogadó központ létesítésére ugyanakkor nem kötelezte a hatóságokat a bírói döntés.

A lille-i közigazgatási bíróság kimondta: a francia hatóságoknak tíz napon belül – napi száz eurós késedelmi díj ellenében – több vízvételező helyet, illemhelyet és tisztálkodáshoz alkalmas tusolókat kell felállítaniuk Calais környékén a jelenleg ott tartózkodó mintegy 400-600 ember legalapvetőbb szükségleteinek biztosítására.

Az angol partokkal szemben található észak-franciaországi kikötőváros környéke évek óta a Nagy-Britanniába vágyó migránsok gyűjtőhelye. A francia hatóságok októberben felszámolták a dzsungel néven ismertté vált calais-i migránstábort, ahol akkor 6-8 ezren éltek embertelen körülmények között.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek