2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Nagykanizsa

Az Isonzónál jártak

Szlovéniai és olaszországi túrán vettek részt a Batthyány gimnázium diákjai – Katona Noémi igazgatóhelyettes kíséretében – felvidéki, Mura vidéki, délvidéki és kárpátaljai társaikkal, amelynek során felkeresték az első világháborús emlékhelyeket.

A történelmi középiskolás tábort a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezte, Ha felmegyek a doberdói nagy hegyre címmel. Lendvai, szabadkai, kárpátaljai, dunaszerdahelyi és nagykanizsai fiatalok keltek útra, hogy szakemberek, történészek, kutatók segítségével megismerjék az I. világháború véres csatáinak fontosabb mozzanatait, hátterét.


A fiatalokra már az első napon nagy bevetés várt, hiszen Zatolminból – helyi szakértő vezetővel – felgyalogoltak a Mrzli-hegyre, ehhez ezerméteres szintkülönbséget kellett legyőzniük. Ott megnézték a lövészárkokat s a 46. gyalogezred Diendorfer kavernáját, vagyis sziklába vájt fedezékét.

– A huszonhét hónapig tartó 12 isonzói csata az első világháború legvéresebb ütközetei közé tartozik, mert a túlerőben lévő olasz támadások visszaverése tízezrek, százezrek életét követelte – fogalmazott a Lokál Extrának Katona Noémi. – Különösen ádáz öldöklés volt a tolmini hídfő körzetében és a közeli Mrzli térségében. A magas hegyeken gyakran megesett, hogy a szemben lévő lövészárkok alig félszáz méterre voltak egymástól. A harcoló egységek sziklába vájt fedezékeket építettek, ahol némi biztonságban érezhették magukat s elláthatták sebesültjeiket.


A Mrzli-hegy északi lejtőjén kialakított kavernában 1917 júliusában a 46. gyalogezred III. zászlóaljának katonái Dombay (eredeti nevén Diendorfer) Miksa Ágoston őrnagy vezetésével sziklakápolnát építettek, és oltárára ezt vésték magyarul és németül: Szűzanyánk Mária, légy néped oltalma! A felszentelt hely az imák és egyházi szertartások helyszíne lett a sziklaüregben – a föld alatt. A katonák, mint azt a szakértők felelevenítették, elsősorban azt kérték Máriától, érjenek véget a mérhetetlen szenvedések és megpróbáltatások.

A BLG csapata a történelmi túrán (Fotó: BLG)

A fiatalok később felkeresték a Jávorca-hegyen lévő Szentlélek-kápolnát, felmentek a doberdói Szent Mihály-hegyre, jártak az osztrák–magyar katonai temetőben s a magyar kápolnánál, Visintinben is.

Az Isonzó folyónál, a mai Szlovénia és Olaszország területén, az úgynevezett olasz fronton az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország, illetve Olaszország egységei csaptak össze. A harcok 1915 júniusában kezdődtek, s egészen 1917 novemberéig tartottak, amikor a Monarchia és Németország csapatai Caporettónál áttörték az olasz frontvonalat, és megindultak Olaszország belseje felé. Az Isonzó menti borzalmak előzménye az volt, hogy Olaszország 1915. május 23-án hadat üzent az Osztrák–Magyar Monarchiának.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.