EUR: 325,80 Ft
CHF: 282,39 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Egyéb Nagykanizsa

Az Isonzónál jártak

Szlovéniai és olaszországi túrán vettek részt a Batthyány gimnázium diákjai – Katona Noémi igazgatóhelyettes kíséretében – felvidéki, Mura vidéki, délvidéki és kárpátaljai társaikkal, amelynek során felkeresték az első világháborús emlékhelyeket.

A történelmi középiskolás tábort a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezte, Ha felmegyek a doberdói nagy hegyre címmel. Lendvai, szabadkai, kárpátaljai, dunaszerdahelyi és nagykanizsai fiatalok keltek útra, hogy szakemberek, történészek, kutatók segítségével megismerjék az I. világháború véres csatáinak fontosabb mozzanatait, hátterét.


A fiatalokra már az első napon nagy bevetés várt, hiszen Zatolminból – helyi szakértő vezetővel – felgyalogoltak a Mrzli-hegyre, ehhez ezerméteres szintkülönbséget kellett legyőzniük. Ott megnézték a lövészárkokat s a 46. gyalogezred Diendorfer kavernáját, vagyis sziklába vájt fedezékét.

– A huszonhét hónapig tartó 12 isonzói csata az első világháború legvéresebb ütközetei közé tartozik, mert a túlerőben lévő olasz támadások visszaverése tízezrek, százezrek életét követelte – fogalmazott a Lokál Extrának Katona Noémi. – Különösen ádáz öldöklés volt a tolmini hídfő körzetében és a közeli Mrzli térségében. A magas hegyeken gyakran megesett, hogy a szemben lévő lövészárkok alig félszáz méterre voltak egymástól. A harcoló egységek sziklába vájt fedezékeket építettek, ahol némi biztonságban érezhették magukat s elláthatták sebesültjeiket.


A Mrzli-hegy északi lejtőjén kialakított kavernában 1917 júliusában a 46. gyalogezred III. zászlóaljának katonái Dombay (eredeti nevén Diendorfer) Miksa Ágoston őrnagy vezetésével sziklakápolnát építettek, és oltárára ezt vésték magyarul és németül: Szűzanyánk Mária, légy néped oltalma! A felszentelt hely az imák és egyházi szertartások helyszíne lett a sziklaüregben – a föld alatt. A katonák, mint azt a szakértők felelevenítették, elsősorban azt kérték Máriától, érjenek véget a mérhetetlen szenvedések és megpróbáltatások.

A BLG csapata a történelmi túrán (Fotó: BLG)

A fiatalok később felkeresték a Jávorca-hegyen lévő Szentlélek-kápolnát, felmentek a doberdói Szent Mihály-hegyre, jártak az osztrák–magyar katonai temetőben s a magyar kápolnánál, Visintinben is.

Az Isonzó folyónál, a mai Szlovénia és Olaszország területén, az úgynevezett olasz fronton az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország, illetve Olaszország egységei csaptak össze. A harcok 1915 júniusában kezdődtek, s egészen 1917 novemberéig tartottak, amikor a Monarchia és Németország csapatai Caporettónál áttörték az olasz frontvonalat, és megindultak Olaszország belseje felé. Az Isonzó menti borzalmak előzménye az volt, hogy Olaszország 1915. május 23-án hadat üzent az Osztrák–Magyar Monarchiának.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.