2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Kecskemét

Az ország legnagyobb VW-találkozója a VWanted

Több mint ezer autó és háromezer ember, akik mind a Volkswagen-konszern márkáit éltették a hétvégén a szabadidőközpontban. A rendezvény 2010 óta az ország legnagyobb civil kezdeményezésű autós fiesztájává nőtte ki magát. Van ott minden: gyári, tuning, széria, retró… A medencés platóval szerelt hippi T2-estől a legbrutálisabb benzinfaló aszfaltszaggatóig.

A legnagyobb hazai Volkswagen-találkozó 2010-ben egy nagyáruház parkolójában kezdődött néhány kecskeméti VW-fan összejöveteleként. Hamar kinőttek minden útjukba kerülő helyszínt, mire évekkel ezelőtt a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban kötöttek ki. És ma már ezernél is több Volkswagen, Audi és a csoport többi márkája népesíti be a VWanted placcát.


Több, mint ezer autó és háromezer ember.

Alig lépünk kettőt, mire fegyverlövésszerű csattogással megy el mellettünk egy leszabályzásig pörgetett tuningverda. Ideje sincs a dobhártyának megpihenni, mert a másik oldalról mélynyomó szaggatja a füleket egy öreg Golfból. A gépek legnagyobb része azonban szériaautó, javakorabelitől a szinte nulla kilométeresig. A legtöbb büszke tulajnak ugyanis elég, ha a kocsiján a VW körberajzolt logója virít, elöl-hátul.

De minden tíz méteren belebotlunk valami elképesztőbe is. Elsőként két kismotor hökkenti meg a látogatót, amelyek a német technika szocialista farvizén eveztek be hozzánk még a hetvenes években: két fantasyra tuningolt Schwalbe motort támasztottak le gazdáik a germán egység jegyében a kocsik közé.


Arrébb raszta színekkel és Bob Marley-portréval díszített, elég szakadt T2-es transzporter hívja fel magára a figyelmet. (Megvan melyik az? A hippiikon utódja…) De ez még mind semmi, a jószág platóját medencévé preparálták, és szörfdeszka van fölé erősítve.

Vannak köztes lények is, egy öreg szétrohadt Skodára mindenféle táblát felerősítettek, a TIR-től a férfi WC-ig, és nem találunk rajta két ugyanolyan lámpát – az egyik szeme kerek, a másik szögletes. És hogy biztos beengedjék a fesztiválra, a hűtőrácsán nagy Volkswagen-felirat díszelgett.

De megfordul itt minden, a piros Piedone-buggy-tól a háromkerekű gokartig, az elmaradhatatlan bogarakig. Van mit nézni a sorok közt sétálóknak.

Erősen tematikus egyébként a fesztivál: a szervezők úgy fogalmaztak, hogy nem hígítják fel a programot tipikus falunapos attrakciókkal, mint hengerfejdobálással, arcfestéssel vagy koncertekkel. Aki ilyenre kíváncsi, az talál bőven választékot a nyári programok között. Itt csak az autók számítanak, persze az eszem-iszom sem marad el, valamint a hely adottságaiból fakadóan más szabadidős programok is bejátszanak – és adnak pikantériát a rendezvénynek –, mint a wakeboard vagy a strandolási lehetőség a gépek területe mellett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.