EUR: 313,03 Ft
CHF: 267,60 Ft
2018. március 25., vasárnap
Irén, Írisz

Külföld

Az ukrán elnök Oroszországot bírálta a maláj repülőgép tragédia évfordulóján

Oroszországot bírálta a maláj utasszállító lelövésének harmadik évfordulóján hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök.

Porosenko közleményében nem hagyott kétséget afelől, hogy Moszkvát tartja felelősnek a Malaysian Airlines Amszerdamból Kuala Lumpurba tartó gépének tragédiájáért.


“Ez az arcátlan bűncselekmény nem történt volna meg, ha nincs az orosz agresszió, és nem hoznak át orosz területről orosz eszközöket és orosz rakétákat” – tudatta Porosenko.

A Boeing 777-es 2014. július 17-én semmisült meg Kelet-Ukrajna Moszkva-barát szakadárok ellenőrizte része fölött. A fedélzeten lévő 298 emberből senki sem élte túl a történteket. A legtöbben holland állampolgárok voltak. Az eset feltárására létrejött bizottság azt állapította meg, hogy az utasszállítót szakadár területről kilőtt orosz rakéta semmisítette meg.

“Az áldozatokkal és a jövő nemzedékekkel szembeni felelősségünk, hogy bebizonyítsuk az agresszornak és a terroristáknak, hogy nem úszhatják meg a felelősségre vonást” – szögezte le Porosenko. Az ukrán elnök világossá tette, hogy bízik az ügyben eljáró holland igazságszolgáltatás pártatlanságában.

Az áldozatok hozzátartozói az évfordulón az amszterdami Schiphol repülőtéren emlékeznek a tragédiára, ahol 298 fa őrzi élő emlékműként a 298 ártatlan áldozat emlékét.

A felelősségre vonást illetően az esetet feltáró bizottság arra jutott, hogy mintegy 100 ember lehetett “aktív részese” a repülőgép lelövésének, de neveket nem tettek közzé. Moszkva és a szeparatisták azt állítják, hogy semmi közük a történtekhez, s az ukrán haderőt hibáztatják.

Az utasszállító lelövésének jelentős szerepe volt abban, hogy a nemzetközi közösség büntetőintézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hatalmas lövöldözés Rio de Janeiróban

  Hatalmas lövöldözés Rio de Janeiróban

  Legkevesebb hét ember vesztette életét és számosan megsebesültek szombaton a rendőrséggel kialakult lövöldözésben Brazília legnagyobb nyomornegyedében, a Rio de Janeiróban található Rocinha favelában, miközben a hadsereg mintegy két hónapja átvette a város biztonsági erői feletti ellenőrzést.

 • Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben – állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban.

 • Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie, az Én Tonya Oscar-jelölt színésznője tízrészes Shakespeare-filmsorozaton dolgozik. Az ausztrál produkció női filmes alkotókkal, női szempontból, kortárs környezetbe helyezve adaptálja Shakespeare ismert drámáit – ismertette a deadline.