2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Az ukrán elnök Oroszországot bírálta a maláj repülőgép tragédia évfordulóján

Oroszországot bírálta a maláj utasszállító lelövésének harmadik évfordulóján hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök.

Porosenko közleményében nem hagyott kétséget afelől, hogy Moszkvát tartja felelősnek a Malaysian Airlines Amszerdamból Kuala Lumpurba tartó gépének tragédiájáért.


“Ez az arcátlan bűncselekmény nem történt volna meg, ha nincs az orosz agresszió, és nem hoznak át orosz területről orosz eszközöket és orosz rakétákat” – tudatta Porosenko.

A Boeing 777-es 2014. július 17-én semmisült meg Kelet-Ukrajna Moszkva-barát szakadárok ellenőrizte része fölött. A fedélzeten lévő 298 emberből senki sem élte túl a történteket. A legtöbben holland állampolgárok voltak. Az eset feltárására létrejött bizottság azt állapította meg, hogy az utasszállítót szakadár területről kilőtt orosz rakéta semmisítette meg.

“Az áldozatokkal és a jövő nemzedékekkel szembeni felelősségünk, hogy bebizonyítsuk az agresszornak és a terroristáknak, hogy nem úszhatják meg a felelősségre vonást” – szögezte le Porosenko. Az ukrán elnök világossá tette, hogy bízik az ügyben eljáró holland igazságszolgáltatás pártatlanságában.

Az áldozatok hozzátartozói az évfordulón az amszterdami Schiphol repülőtéren emlékeznek a tragédiára, ahol 298 fa őrzi élő emlékműként a 298 ártatlan áldozat emlékét.

A felelősségre vonást illetően az esetet feltáró bizottság arra jutott, hogy mintegy 100 ember lehetett “aktív részese” a repülőgép lelövésének, de neveket nem tettek közzé. Moszkva és a szeparatisták azt állítják, hogy semmi közük a történtekhez, s az ukrán haderőt hibáztatják.

Az utasszállító lelövésének jelentős szerepe volt abban, hogy a nemzetközi közösség büntetőintézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.