EUR: 304,76 Ft
CHF: 273,00 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Az uniós menekültügyi intézmény létrehozása felgyorsítaná a bevándorlást

Az új uniós menekültügyi intézmény létrehozása szemben áll a kormány álláspontjával, mert megkönnyítené, felgyorsítaná a bevándorlást – mondta el a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba szerint az új uniós menekültügyi intézményt sokkal inkább bevándorlásszervező hivatalnak lehetne nevezni, mivel feladata a menekültügyi eljárások gyorsabbá, hatékonyabbá tétele, azaz gyakorlatilag megkönnyítené a bevándorlást. Mindez szembemegy a kormány álláspontjával – fűzte hozzá.

Aláhúzta: a határokat kell megvédeni, Európának képesnek kell lennie a határok előtt megfékezni az illegális bevándorlást. Inkább a segítséget kell a bajba jutott térségekbe vinni, nem a bajt Európába és Magyarországra hozni – mondta.

Véleménye szerint az már önmagában beszédes, hogy Niedermüller Péter DK-s európai parlamenti (EP-) képviselő az EP részéről részt vett az egyeztetéseken. Hangsúlyozta: az ügynökséggel nemcsak az a probléma, hogy megkönnyíti, felgyorsítja a bevándorlást, hanem jogköröket vesz el a tagországoktól. A magyarországi ellenzéki pártok pedig az elhibázott brüsszeli politika támogatói – tette hozzá. Példaként említette, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt az ígéretet tette, hogy elbontják a déli határzárat hatalomra kerülésük esetén.

A most zárult nemzeti konzultáció legfontosabb témájának is a bevándorlást nevezte, mivel sokadik olyan alkalom volt, amikor a magyar emberek kinyilvánították: nem kérnek az illegális bevándorlásból és a betelepítési programokból. A Földközi-tenger térségéből óriási nyomás nehezedik Európára, és az Európai Bizottság továbbra is a betelepítési programokat erőlteti, ahelyett, hogy a határok megerősítését tűzné ki célul – jelezte. Magyarországon a déli határzár beváltotta a reményeket, csökkent az onnan érkező nyomás, de a helyzet bármikor változhat. Németországi elemzések alapján 6,6 millió ember vár arra, hogy Európába induljon – mondta az államtitkár.

Különösen furcsának nevezte, hogy az Európai Bizottság alelnöke a mostani illegális bevándorlókat az 1956-os menekültekhez hasonlította, akik pedig valóban az életüket mentették, és nem támadtak kövekkel a rendőrökre, s a hatóságokkal együttműködve érkeztek a nyugat-európai országokba. Az illegális bevándorlók egy részéről ez nem mondható el, feljelentések is születtek az ügyekben, példaként a röszkei határátkelőnél történt tömegzavargást említette.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.