2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Tech

Beindulnak az észt futárrobotok

Észtország rávert Európára és a világra: elsőként engedélyezték állami szinten az önjáró postásrobotok alkalmazását. Az egy méternél alacsonyabb, 1,2 méternél rövidebb és 50 kilónál könnyebb robotfutárokat a Skype alapítóinak észt startup cége állítja szolgálatba.

Az Egyesült Államokban még csak néhány tagállam engedélyezett önjáró postás robotokat, Európában pedig önkormányzatok adtak ki ilyesmire különleges engedélyeket, azt észtek nem szórakoztak, állami szinten csaptak bele a robottechnológia alkalmazásába – számolt be a Bitport gazdasági-technikai portál. Az észt törvényhozás 86 képviselője egybehangzó igennel szavazott a végponti logisztika megreformálására.


Az elfogadott törvény szövege szerint a robotjárművek nem lehetnek magasabbak egy méternél, hosszuk nem haladhatja meg az 1,2 métert, maximum 50 kilót nyomhatnak és fehérnek kell lenniük. Érdekes, hogy a kiírt feltételeket jelenleg egyetlen vállalat, az észt gyökerekkel rendelkező Starship Technologies (ST) robotja teljesíti.

Az észt startupot 2014-ben hozta létre a Skype két egykori alapítója. A helyi vállalkozás hatkerekes járművekkel szállít kisebb csomagokat a vevőknek. A gyalogosok között, járdán közlekedő robotok az utat a közlekedési szabályok teljes körű betartásával, önállóan teszik meg. Ugyanakkor útjukat a központból végig nyomon követik, hogy szükség esetén kézi vezérléssel beavatkozhassanak.

Az elektromos motorokkal hajtott járművek hatótávolsága nagyjából öt kilométer, és átlagosan 15–30 perc alatt képesek letudni az utat.

Kapcsolódó Cikkek