2018. február 18., vasárnap
Bernadett

Tech

Beindulnak az észt futárrobotok

Észtország rávert Európára és a világra: elsőként engedélyezték állami szinten az önjáró postásrobotok alkalmazását. Az egy méternél alacsonyabb, 1,2 méternél rövidebb és 50 kilónál könnyebb robotfutárokat a Skype alapítóinak észt startup cége állítja szolgálatba.

Az Egyesült Államokban még csak néhány tagállam engedélyezett önjáró postás robotokat, Európában pedig önkormányzatok adtak ki ilyesmire különleges engedélyeket, azt észtek nem szórakoztak, állami szinten csaptak bele a robottechnológia alkalmazásába – számolt be a Bitport gazdasági-technikai portál. Az észt törvényhozás 86 képviselője egybehangzó igennel szavazott a végponti logisztika megreformálására.


Az elfogadott törvény szövege szerint a robotjárművek nem lehetnek magasabbak egy méternél, hosszuk nem haladhatja meg az 1,2 métert, maximum 50 kilót nyomhatnak és fehérnek kell lenniük. Érdekes, hogy a kiírt feltételeket jelenleg egyetlen vállalat, az észt gyökerekkel rendelkező Starship Technologies (ST) robotja teljesíti.

Az észt startupot 2014-ben hozta létre a Skype két egykori alapítója. A helyi vállalkozás hatkerekes járművekkel szállít kisebb csomagokat a vevőknek. A gyalogosok között, járdán közlekedő robotok az utat a közlekedési szabályok teljes körű betartásával, önállóan teszik meg. Ugyanakkor útjukat a központból végig nyomon követik, hogy szükség esetén kézi vezérléssel beavatkozhassanak.

Az elektromos motorokkal hajtott járművek hatótávolsága nagyjából öt kilométer, és átlagosan 15–30 perc alatt képesek letudni az utat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az űrkorszakot idézi a 3D-s nyomtatott családi ház

  Az űrkorszakot idézi a 3D-s nyomtatott családi ház

  A WATG tervezőcsapata mutatta be annak a 3D-nyomtatott háznak a látványtervét, amely több, mint valószínű, hogy az egész építőipart alapjaiban fogja megbolygatni. Ezzel az új technológiával egyébként már olyan tárgyakat is készíthetünk, mint műprotézis, különféle szerszámok, alkatrészek, de volt rá példa, hogy egy működő pisztolyt is „legyártottak” 3D nyomtatóval.

 • A svájci órákat is lenyomta az Apple

  A svájci órákat is lenyomta az Apple

  Az Apple részvények zuhanása nem igazán látszik a cégóriás bevételén. Az almás cég ugyanis egy újabb rekordot állított fel okosóráival, hiszen a Canalys csapatának felmérése szerint tavaly összesen 18 millió Apple Watch-ot adtak el, ami 50 százalékkal több, mint amit 2016-ban produkáltak a piacon.

 • Felvásárolt a LogMeIn egy amerikai kommunikációs céget

  Felvásárolt a LogMeIn egy amerikai kommunikációs céget

  A LogMeIn megállapodást kötött a Jive Communications, a felhőalapú telefonos megoldások és az egységes kommunikációs szolgáltatások egyik vezető szereplőjének felvásárlásáról – tájékoztatta az MTI-t a magyar alapítású, mára globálissá vált informatikai társaság.

 • Tornáztassa agyát egy zseniális magyar játékkal!

  Tornáztassa agyát egy zseniális magyar játékkal!

  Egy új, magyar fejlesztésű játék tartja lázban a logikai játékok kedvelőit. Az applikáció az Agymozgató névre hallgat, melynek lényege, hogy szórakoztató módon találós kérdésezhetünk a Facebookon.