EUR: 322,57 Ft
CHF: 282,57 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Aktuális Nagykanizsa

Biztonság a bíróságokon – Fokos, láncdarab és fegyver

Korszerű fémdetektoros kapuk, csomagvizsgáló röntgenalagutak és kézi fémkeresők kerültek a zalai bíróságokra is az elmúlt időszakban a Svájci–Magyar Együttműködési Program jóvoltából.

A biztonságnövelő projekt 2012-ben indult, amelynek keretében a Nagykanizsai Járásbíróságon is üzembe helyezték a fémkereső kaput. A fejlesztések révén mára minden zalai bíróság rendelkezik biztonságos beléptetőrendszerrel, illetve Lenti kivételével csomagvizsgáló berendezéssel is.


Amint a törvényszék tájékoztatásából kiderül, a zalai bíróságokra naponta több száz állampolgár érkezik, akiknek a belépése szigorú szabályokhoz kötött. A látogatóknak kötelező áthaladni a beléptetőkapun, csomagjaikat pedig röntgensugaras átvilágítóba kell helyezni, illetve kézi fémkeresővel is átvizsgálják azokat, mivel az épületbe, de pláne a tárgyalóterembe nem szabad bevinni az életet, testi épséget és biztonságot veszélyeztető eszközöket.

Minden bíróságra érkezőnek át kell haladnia egy fémdetektoros kapun, amely gyakran jelez veszélyes tárgyat (Fotó: birosag.hu)

Az adatok alapján úgy tűnik, szükség volt a beruházásokra, ugyanis Zalában csak tavaly több száz lőfegyvert, szúró-vágó eszközt, fokost, gázspray-t, nagyobb méretű csavarhúzót, kést, kis baltát, törött üvegdarabot és motorosfűrész-láncból házilag készített ütőszerszámot, valamint alkoholtartalmú italokat vett el a rendészet a bíróságokra érkező ügyfelektől. Az elkobzott eszközöket zárható szekrényben őrzik, és távozáskor – amennyiben tartásuk nem ütközik jogszabályba – visszaadják azokat a polgároknak.

A csomagvizsgáló berendezések a fémtárgyak mellett a vegyi anyagokat is kiszűrik, a gépek az átvilágításról készült felvételeket archiválják, így szükség esetén azok hosszabb ideig visszakereshetők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Dicsérték Orbánt az angolok

  Dicsérték Orbánt az angolok

  Az angol Daily Mail című bulvárlap is beszámolt arról, hogy a magyar kormány beszüntette a gender-szakot az egyetemeken. A portál szélsőjobboldalinak nevezi Orbán Viktort és hogy-hogy nem a Soros-egyetem közleményét idézi a kérdésben, viszont az angol kommentelők kiállnak a magyar kormány döntése mellett.

 • Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

  Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

  Azzal, hogy megpróbálta hírbe hozni a miniszterelnököt, Demeter Márta a honvédelmi bizottság alelnöke bizalmas adatokat hozott nyilvánosságra, ezért Németh Szilárd honvédelmi államtitkár felszólította az LMP-t: hívja vissza képviselőjét a bizottságból.

 • Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

  Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

  Hatvan évvel ezelőtt “látták meg a napvilágot” egy képregény hasábjain a világhírűvé vált Hupikék törpikék, ebből az alkalomból kiállítást rendeztek Brüsszelben.