2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Aktuális Nagykanizsa

Biztonság a bíróságokon – Fokos, láncdarab és fegyver

Korszerű fémdetektoros kapuk, csomagvizsgáló röntgenalagutak és kézi fémkeresők kerültek a zalai bíróságokra is az elmúlt időszakban a Svájci–Magyar Együttműködési Program jóvoltából.

A biztonságnövelő projekt 2012-ben indult, amelynek keretében a Nagykanizsai Járásbíróságon is üzembe helyezték a fémkereső kaput. A fejlesztések révén mára minden zalai bíróság rendelkezik biztonságos beléptetőrendszerrel, illetve Lenti kivételével csomagvizsgáló berendezéssel is.


Amint a törvényszék tájékoztatásából kiderül, a zalai bíróságokra naponta több száz állampolgár érkezik, akiknek a belépése szigorú szabályokhoz kötött. A látogatóknak kötelező áthaladni a beléptetőkapun, csomagjaikat pedig röntgensugaras átvilágítóba kell helyezni, illetve kézi fémkeresővel is átvizsgálják azokat, mivel az épületbe, de pláne a tárgyalóterembe nem szabad bevinni az életet, testi épséget és biztonságot veszélyeztető eszközöket.

Minden bíróságra érkezőnek át kell haladnia egy fémdetektoros kapun, amely gyakran jelez veszélyes tárgyat (Fotó: birosag.hu)

Az adatok alapján úgy tűnik, szükség volt a beruházásokra, ugyanis Zalában csak tavaly több száz lőfegyvert, szúró-vágó eszközt, fokost, gázspray-t, nagyobb méretű csavarhúzót, kést, kis baltát, törött üvegdarabot és motorosfűrész-láncból házilag készített ütőszerszámot, valamint alkoholtartalmú italokat vett el a rendészet a bíróságokra érkező ügyfelektől. Az elkobzott eszközöket zárható szekrényben őrzik, és távozáskor – amennyiben tartásuk nem ütközik jogszabályba – visszaadják azokat a polgároknak.

A csomagvizsgáló berendezések a fémtárgyak mellett a vegyi anyagokat is kiszűrik, a gépek az átvilágításról készült felvételeket archiválják, így szükség esetén azok hosszabb ideig visszakereshetők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szilágyi Péter: A magyar iskolák találkozója újabb nagy sikerű fórum

  Szilágyi Péter: A magyar iskolák találkozója újabb nagy sikerű fórum

  Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács mellett még egy magas szintű fórumot sikerült életre hívni a diaszpórában élő magyaroknak a Hétvégi magyar iskolák találkozója című rendezvény részeként – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.

 • Palkovics László: A kormány segítené a családi vállalatok utódlását

  Palkovics László: A kormány segítené a családi vállalatok utódlását

  A kormány segítséget kíván nyújtani azoknak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő vállalkozóknak, akik nem tudják cégeiket családi körben tartani, ezért lehetővé tenné, hogy a cég magyar menedzsmentje vagy egy magyar tulajdonú alapítvány gyakorolja a tulajdonosi jogokat – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mediaworks megyei napilapjainak adott interjúban.

 • A magyarok szerint a Jobbik rasszista és antiszemita párt

  A magyarok szerint a Jobbik rasszista és antiszemita párt

  A magyarok 43 százaléka szerint a Jobbik a leginkább rasszista, 33 százaléka szerint a leginkább antiszemita és 28 százaléka szerint a legradikálisabb párt Magyarországon – közölte közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet szerdán az MTI-vel.