EUR: 326,84 Ft
CHF: 281,27 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Aktuális Nagykanizsa

Biztonság a bíróságokon – Fokos, láncdarab és fegyver

Korszerű fémdetektoros kapuk, csomagvizsgáló röntgenalagutak és kézi fémkeresők kerültek a zalai bíróságokra is az elmúlt időszakban a Svájci–Magyar Együttműködési Program jóvoltából.

A biztonságnövelő projekt 2012-ben indult, amelynek keretében a Nagykanizsai Járásbíróságon is üzembe helyezték a fémkereső kaput. A fejlesztések révén mára minden zalai bíróság rendelkezik biztonságos beléptetőrendszerrel, illetve Lenti kivételével csomagvizsgáló berendezéssel is.


Amint a törvényszék tájékoztatásából kiderül, a zalai bíróságokra naponta több száz állampolgár érkezik, akiknek a belépése szigorú szabályokhoz kötött. A látogatóknak kötelező áthaladni a beléptetőkapun, csomagjaikat pedig röntgensugaras átvilágítóba kell helyezni, illetve kézi fémkeresővel is átvizsgálják azokat, mivel az épületbe, de pláne a tárgyalóterembe nem szabad bevinni az életet, testi épséget és biztonságot veszélyeztető eszközöket.

Minden bíróságra érkezőnek át kell haladnia egy fémdetektoros kapun, amely gyakran jelez veszélyes tárgyat (Fotó: birosag.hu)

Az adatok alapján úgy tűnik, szükség volt a beruházásokra, ugyanis Zalában csak tavaly több száz lőfegyvert, szúró-vágó eszközt, fokost, gázspray-t, nagyobb méretű csavarhúzót, kést, kis baltát, törött üvegdarabot és motorosfűrész-láncból házilag készített ütőszerszámot, valamint alkoholtartalmú italokat vett el a rendészet a bíróságokra érkező ügyfelektől. Az elkobzott eszközöket zárható szekrényben őrzik, és távozáskor – amennyiben tartásuk nem ütközik jogszabályba – visszaadják azokat a polgároknak.

A csomagvizsgáló berendezések a fémtárgyak mellett a vegyi anyagokat is kiszűrik, a gépek az átvilágításról készült felvételeket archiválják, így szükség esetén azok hosszabb ideig visszakereshetők.

Kapcsolódó Cikkek

  • A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

    A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme áll

    A kormány fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában a családok védelme, biztonsága áll – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az Európai Bizottság Új megállapodás a fogyasztói érdekekért címen közzétett javaslatának társadalmi vitáján.

  • Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

    Nyolc új viharjelző állomást létesítenek a Balatonnál

    Nyolc új viharjelző állomást létesít a katasztrófavédelem a balatoni régióban, és folyamatosan fejleszti a viharjelző rendszereket a hazai tavak partjain, illetve a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.