EUR: 318,32 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Extra Pécs

Boldog anyaoroszlánokat képeznek

Persze csak átvitt értelemben. Létezik egy olyan terápia Pécsen, ahol minden anyjából a legjobbat hozzák ki, még akkor is, ha ez nehéz feladat.

Különleges foglalkozáson hangolják a pécsi anyukákat az anyaságra. Itt nem azt tanítják meg nekik, hogy hogyan akarjanak megfelelni az elvárásoknak és a hétköznapi feladatoknak, hanem azt, hogy érezzék jól magukat, és magukra is szakítsanak időt a gyerek mellett. A speciális művészetterápiát heti rendszerességgel tartja dr. Kanizsai Melinda a Művészetek és Irodalom Házában.


A kisgyermekes anyukák számára indított foglalkozás előnye, hogy nem kell a gyereket otthon hagyni ahhoz, hogy valaki részt vegyen rajta. Itt ugyanis gyermekfelügyeletet is biztosítanak addig, amíg az anyuka pár percre kikapcsol, és „felnőttes” dolgokról beszélget. A programot szervező dr. Kanizsai Melinda szerint erre is szükségük van a szülőknek.

– Ezeken a találkozásokon nem a gyerekekről beszélünk, mint egy baba-mama klubban, ami szerintem szintén nagyon fontos, hanem arról, hogy ők hogyan érzik magukat anyaként, a párkapcsolatukban, mennyire vannak összhangban, harmóniában önmagukkal, és mit lehet tenni azért, hogy jobban érezzék magukat – mondja dr. Kanizsai Melinda zeneterapeuta.


Kanizsai Melinda (képen jobboldalt) szerint aki eljön egy ilyen csoportba, hogy önmagával dolgozzon, már eleve rendelkezik önismerettel, amit tovább szeretne fejleszteni Fotó: Németh Kriszta

A foglalkozás alapja a zeneterápia, ugyanakkor a rajz-, a mese- és a mozgásterápia elemei is hozzájárulnak a kisgyermekes anyukák testi-lelki-szellemi egészségének javításához.

– Az első foglalkozások egyikén mindenkinek meghallgattuk a kedvenc zenéjét. Magam is elcsodálkoztam, hogy az édesanyák nagy része gyerekdalt választott. Persze ez nagyon klassz, de amikor nem a gyerekekkel vannak, mondjuk este, vagy amíg alszik a kicsi, akkor is ezt hallgatják vagy hallgatnák? – kérdeztem tőlük. Nagy lett a csend, és azonnal jöttek az új zenék, hát azok már nagyon mások voltak, mint a korábbiak – meséli az egyik feladatot a foglalkozásokon.

Bár a gyerekek is részt vehetnek a foglalkozásokon, ez most nem róluk szól, hanem az anyákról Fotó: Németh Kriszta

A szakember gyorsan hozzáteszi, nem az cél, hogy olyanok legyünk édesanyaként, mint 18-20 éves korunkban voltunk, de azt a vitalitást, erőt igenis elő tudjuk hívni, amely akkor volt a birtokunkban, és erre a zene rendkívül jól használható.

A cél elsősorban az, hogy anyaságban, szülőszerepben erősödjenek a nők, hogy önmagukat jobban megismerve a problémákkal, nehézségekkel könnyebben boldoguljanak. Ezáltal csökken a feszültség, a stressz, valamint a gyereknevelés is könnyebb.

Van, hogy nem engedik el az anyát a gyerekek, de ezen a foglalkozáson arra is találnak megoldást

 

Dr. Kanizsai Melindával keddenként lehet találkozni Pécsett, a Művészetek és Irodalom házában 10 órától. A foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött ([email protected]).

Kapcsolódó Cikkek

  • Pápai Joci nyerte a második elődöntőt

    Pápai Joci nyerte a második elődöntőt

    Pápai Joci nyerte A Dal 2019 második elődöntőjét szombaton. A zsűri döntésével még Szekér Gergő és Nagy Bogi, a tévénézők szavazataival a Fatal Error jutott tovább a döntőbe a Duna Televízióban és a Duna World csatornán sugárzott showműsorban.

  • A Roma mexikói szereplője ott lehet a gálán

    A Roma mexikói szereplője ott lehet a gálán

    Negyedik próbálkozásra sikerült csak vízumot kapnia az Egyesült Államokba a 10 Oscar-díjra jelölt Roma című film egyik mexikói szereplőjének, aki így részt vehet a február 24-i Oscar-díjkiosztó gálán.