EUR: 310,25 Ft
CHF: 258,62 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Győr

Börtönrádió, már angolul is!

A kisalföldi megyeszékhely büntetés-végrehajtási intézetében másfél éve működik börtönrádiós program a budapesti Adj Hangot Egyesület, Mihály Attila, az intézmény parancsnoka és három győri mentor jóvoltából. A váltakozó létszámmal, de folyamatosan üzemelő reintegrációs kezdeményezés minden héten új műsorral várja a hallgatókat. A médium adása a belső televíziós hálózaton érhető el, a szintén tájékoztatásra szolgáló képújság alatt.

Másfél éve működik a börtönrádiós programra a városban
Fotó: Marcali Gábor

Az elmúlt időszakban megnövekedett a külföldi fogvatartottak száma az intézményben, nekik szerettek volna valahogy segíteni azok a rádiósok, akik már régóta a csapatot erősítik. Gyula a kezdetektől főszerkesztője a Sing Sing Fm. Győrnek. Elmondta, a pluszmunka helyett inkább az lebegett a szemük előtt, hogy új kihívásokat találjanak a rutinná vált, de mindegyikük által rajongásig szeretett szabadidős elfoglaltságban.


Ebben nagy segítsége volt a szerkesztőségnek Iván, egy szerb nemzetiségű fogvatartott, aki anyanyelvi szinten beszél angolul. Ez egyébként a közös nyelv a külföldi elítéltek és az őrök között. A cél egyfajta nyelvtanítás – emelték ki a rádiósok. Az új adás célja, hogy a hétköznapokon nyújtsanak segítséget a társaiknak. Így a tervezett leckék között szerepel a napszaknak megfelelő köszönés elsajátítása, a kérem és az akarom közötti különbség megértetése vagy hogy hogyan kell elmondani, ha fáj valamijük.

Győrben is egyre népszerűbb a börtönrádió, egyre több fogvatartott hallgatja
Fotó: Marcali Gábor

A Sing Sing Fm. Győrben egyébként is megjelenő börtöninfók is helyet kapnak az angol nyelvű műsorban. Továbbá a sokakat érintő, büntetés-végrehajtással kapcsolatos jogszabály-módosításokról is beszámolna a műsor szerkesztője. Iván nagyon szereti a történelmet, különösen érdekesnek találja hazánk múltját, így első műsor gyanánt egy kis áttekintésre hívta a hallgatóit. Mesélt nekik Magyarország kultúrájáról, földrajzi elhelyezkedéséről is, de kiemelte Budapestet és a legfontosabb látnivalókat is.


A visszajelzések nagyon pozitívak. Az intézmény vezetése is üdvözölte a kezdeményezést, a külföldi hallgatóság pedig először meglepődött, hogy rájuk is gondoltak a rádiósok, de utána nagy örömmel fogadták a műsorokat, és minden héten várják az újabb adást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.