EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Győr

Börtönrádió, már angolul is!

A kisalföldi megyeszékhely büntetés-végrehajtási intézetében másfél éve működik börtönrádiós program a budapesti Adj Hangot Egyesület, Mihály Attila, az intézmény parancsnoka és három győri mentor jóvoltából. A váltakozó létszámmal, de folyamatosan üzemelő reintegrációs kezdeményezés minden héten új műsorral várja a hallgatókat. A médium adása a belső televíziós hálózaton érhető el, a szintén tájékoztatásra szolgáló képújság alatt.

Másfél éve működik a börtönrádiós programra a városban
Fotó: Marcali Gábor

Az elmúlt időszakban megnövekedett a külföldi fogvatartottak száma az intézményben, nekik szerettek volna valahogy segíteni azok a rádiósok, akik már régóta a csapatot erősítik. Gyula a kezdetektől főszerkesztője a Sing Sing Fm. Győrnek. Elmondta, a pluszmunka helyett inkább az lebegett a szemük előtt, hogy új kihívásokat találjanak a rutinná vált, de mindegyikük által rajongásig szeretett szabadidős elfoglaltságban.


Ebben nagy segítsége volt a szerkesztőségnek Iván, egy szerb nemzetiségű fogvatartott, aki anyanyelvi szinten beszél angolul. Ez egyébként a közös nyelv a külföldi elítéltek és az őrök között. A cél egyfajta nyelvtanítás – emelték ki a rádiósok. Az új adás célja, hogy a hétköznapokon nyújtsanak segítséget a társaiknak. Így a tervezett leckék között szerepel a napszaknak megfelelő köszönés elsajátítása, a kérem és az akarom közötti különbség megértetése vagy hogy hogyan kell elmondani, ha fáj valamijük.

Győrben is egyre népszerűbb a börtönrádió, egyre több fogvatartott hallgatja
Fotó: Marcali Gábor

A Sing Sing Fm. Győrben egyébként is megjelenő börtöninfók is helyet kapnak az angol nyelvű műsorban. Továbbá a sokakat érintő, büntetés-végrehajtással kapcsolatos jogszabály-módosításokról is beszámolna a műsor szerkesztője. Iván nagyon szereti a történelmet, különösen érdekesnek találja hazánk múltját, így első műsor gyanánt egy kis áttekintésre hívta a hallgatóit. Mesélt nekik Magyarország kultúrájáról, földrajzi elhelyezkedéséről is, de kiemelte Budapestet és a legfontosabb látnivalókat is.


A visszajelzések nagyon pozitívak. Az intézmény vezetése is üdvözölte a kezdeményezést, a külföldi hallgatóság pedig először meglepődött, hogy rájuk is gondoltak a rádiósok, de utána nagy örömmel fogadták a műsorokat, és minden héten várják az újabb adást.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.