EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Külföld

Elhunyt Danyiil Granyin orosz író, a leningrádi blokád egyik krónikása

Kilencvennyolc évesen elhunyt kedden Szentpéterváron Danyiil Granyin szovjet-orosz író, Leningrád ostromának egyik krónikása, aki a Vörös Hadsereg önkénteseként maga is védte a hitleristák ostromolta várost.

Granyin egyik szerzője volt A blokád könyve című, magyarul is megjelent többkötetes műnek, amely a 900 napos német ostrom által Leningrádnak okozott elképzelhetetlen szenvedést dokumentálta. 2014-ben mások mellett az akkor 95 éves írót hívták meg a német parlamentnek a Leningrád (Szentpétervár) felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából tartott emlékülésére.


A Bundestagban az író az ostromlott város hétköznapjairól beszélt. “A halál csendben végezte a dolgát, és katonák helyett az éhínséget hozta magával. Naponta ezrek haltak éhen. Egy hároméves fiú is az áldozatok között volt, akit az anyja nem temetett el. A holttestből minden nap levágott egy darabot, és azzal táplálta az elhunyt kisgyerek testvérét – mondta Danyiil Granyin.

Granyin erdészcsaládba született 1919. január 1-jén Kurszk körzetben German néven, a műszaki főiskola után a leningrádi Kirov-gyárban dolgozott főmérnökként, 1949-től publikált íróként. Több műve megjelent magyarul is, így A vihar elébe vagy A bölény. Munkásságát számos díjjal ismerték el, legutóbb még idén júniusban is kitüntette őt Vlagyimir Putyin elnök. Sok művét megfilmesítették.

Danyiil Alekszandrovics halálával egy egész korszak, a klasszikusok korszaka hagy itt bennünket – mondta Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter.

Kapcsolódó Cikkek

  • Helyhatósági választásokat tartanak Szlovéniában

    Helyhatósági választásokat tartanak Szlovéniában

    Helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Szlovéniában; elemzők szerint kevesebb mint fél évvel az általános választások után a szavazás képet adhat a belpolitikai hangulat változásairól, de az eredmények valószínűleg nem fogják pontosan tükrözni az országban uralkodó politikai légkört.

  • Új választás vagy népszavazás jöhet Nagy-Britanniában

    Új választás vagy népszavazás jöhet Nagy-Britanniában

    Nem biztos, hogy meglesz a brit parlamentben a Brexitről szóló EU-brit megállapodás elfogadásához szükséges többség, akkor pedig választás vagy népszavazás jöhet – erről beszélt Gálik Zoltán egyetemi docens az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.