2018. július 20., péntek
Illés

Külföld

Elítéltek egy férfit, mert vérengzésről írt az interneten

Felforgató, rendszerellenes tevékenység miatt négy és fél év börtönre ítéltek pénteken Kínában egy aktivistát, aki az országban tabunak számító, 1989-es Tienanmen téri vérengzésről írt az interneten.

Liu Sao-ming korábbi gyári munkás egy, az Egyesült Államokban működő, kínai nyelvű oldalon számolt be a demokratikus reformokat követelő tüntetésen szerzett élményeiről. Ügyvédje, Vu Kaj-ming elmondta, hogy a kantoni népbíróság ítélte börtönbüntetésre, de fellebbezni fognak a döntés ellen.


Liu “nyilvánvalóan politikai fogoly. Azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani. Az egyetlen, amiben bűnös, az az, hogy élt a szabad véleménynyilvánítás jogával” – húzta alá közleményében William Nee, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet Kína-kutatója.

1989 nyarán a Kínai Kommunista Párt a hadsereggel verette szét a Peking szívében fekvő Tienanmen téren másfél hónapon keresztül demokratikus változásokért és a korrupció ellen tiltakozó tömeget. A történtekről azóta tilos beszélni Kínában. Azt sem tudni, hogy pontosan hányan haltak meg, amikor a hadsereg szétverte a tiltakozást a Mennyei béke terén; óvatos becslések szerint is legalább kétszázan vesztették életüket, de a vérengzésnek akár több ezer halálos áldozata is lehetett.

Kapcsolódó Cikkek

  • A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    Az exobolygókra vadászó Kepler és a fiatal csillagrendszerek infravörös sugárzását vizslató Spitzer űrtávcső egyesített erejével tárta fel egy magyar kutatócsoport a DQ Tau rendszerében zajló fizikai folyamatokat – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pénteken az MTI-vel.

  • Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Magánlátogatást tett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Betlehemben, ahol megtekintette a felújítási munkálatokat a Születés templomában, amelyekhez Magyarország 2011-ben – első külföldi államként – és 2018-ban is pénzadománnyal járult hozzá – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.