EUR: 304,76 Ft
CHF: 273,00 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Érinthetetlen elnöke lesz Indiának

Megkezdődött hétfőn India új elnökének megválasztása a dél-ázsiai országban; mindkét jelölt az indiai kasztrendszer legalsó kasztjához, az érinthetetleneknek is nevezett dalitokhoz tartozik, így az ország történetében másodszor lesz dalit államfője Indiának.

Az indiai elnök nem gyakorol végrehajtó hatalmat, a poszt jórészt ceremoniális jellegű. Az államfőt öt évre választja meg egy elektori kollégium, amely a szövetségi alsó- és felsőház, valamint a tagállami parlamentek tagjaiból áll, ezért a szavazás párhuzamosan zajlik Újdelhiben és az egyes indiai államok székhelyén, a voksokat pedig csütörtökön összesítik.

A kormányzó Bháratíja Dzsanata Párt jelöltje a 71 éves Ram Nath Kovind, aki ügyvédből lett politikus, és egészen a közelmúltig Bihar állam kormányzója volt. Az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus a 72 éves Meira Kumart támogatja, aki az ország első női parlamenti elnöke volt.

A kormánypárt a szövetségi törvényhozás alsóházában kétharmados többséggel rendelkezik, és az ország 29 államából 17-ben kormányon van, ezért Kovindnak van nagyobb esélye a győzelemre. Őt ráadásul több államban helyi pártok is támogatják.

Mindkét jelölt a dalit közösséghez tartozik, amelyet korábban érinthetetleneknek neveztek Indiában, mert a múltban a társadalmi érintkezés minden formáját meghatározó kasztrendszer legalsó szintjén foglaltak helyet. A dalitok többsége továbbra is koldusszegény, és kétkezi, sokszor mocskos, senki más által nem vállalt munkákból kénytelen megélni. Először 1997 és 2002 között állt dalit politikus az ország élén K. R. Narajanan személyében.

Az új elnök az Indiai Köztársaság 14. államfője lesz. A jövő héten fogja átvenni az elnöki posztot Pranab Mukherdzsitől, akinek július 24-én jár le elnöki megbízatása.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.