EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Ózd

Észak-borsodiak a megyei értéktárban

A Putnokon megrendezett III. Megyenapon jutott az elismerésből a csernelyi krumplitöltelékes derelyének és a rudabányai tónak is. Kategóriájukban bekerültek Borsod-Abaúj-Zemplén megye kincsei közé.

Valamikor az 1800-as években készülhetett Csernely községben az első adag krumplival töltött derelye, amely a későbbiek folyamán elterjedt a községben és az egész térségben. Akkoriban csak olyan ételt tudtak főzni a gazdasszonyok, amit családjuk megtermelt. Márpedig szinte mindenkinek volt saját földje, ahová burgonyát vetettek, és tehene, amey a tejet és az abból készült termékeket biztosította, a sertés zsírt adott az ételhez, a tyúkok pedig a tojást tojták. Ezeknek az élelmiszereknek az összedolgozásából született meg a sikert hozó helyi sajátosság, amely korábban már bekerült a Nemzeti és a Megyei Értéktárba. A csernelyi asszonyok átörökítették a déd- vagy üknagymamájuktól tanultakat, és a receptet a készítés technikájával együtt igyekeznek átadni a fiataloknak, hogy az utókor számára is fennmaradjon.


Fotó: Lokál
Képalá: Derelyekészítés csernelyi módra

Csorba Istvánné Erzsike, a 32 tagú Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete elnöke elárulta: hatféle derelyét szoktak készíteni, ezek közül a krumplis a helyi sajátosság. Idáig bármerre jártak, ezzel mint kézműves termékkel mindenhol sikert arattak. Következő lépésben, mivel elnyerték a HIR – Hagyományok-Ízek-Régiók – védjegyet, szeretnék készítményüket uniós oltalom alá vonatni, majd felvetetni a hungarikumok közé. Július 29-én rendezik meg Csernelyben az V. Derelyefesztivált, ahol a vendégek megkóstolhatják az egyre ismertebbé váltó ételkülönlegességet.

Fotó: Lokál
Képalá: Akár hungarikum is lehet a krumplis derelye

Természeti környezet kategóriában hazánk legmélyebb tava került be a Megyei Értéktárba. Rudabányán évtizedeken át működött a külszíni vasércbánya, amelynek mélyebben fekvő részeit a termelés megszűnése után ellepte a talaj- és csapadékvíz. Így keletkezett a körülbelül 300 méter hosszú, 80 méter széles és 60 méter mély tó, amelynek környezetét lassan visszahódítja a természet. Bokrok, fák nőnek a meredek hegyoldalakon, a vízben pedig kisebb halak úszkálnak. A tó mélysége és hőfoka meghatározza a halfaunát, de mivel nagyon hideg a víz, a tulajdonosa nem engedélyezi a fürdést.


Fotó: Lokál
Képalá: Hazánk legmélyebb tava a rudabányai

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.