2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Tatabánya

Eszközök a csecsemőosztálynak

A Szent Borbála Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya újabb eszközökkel gazdagodott az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület gyűjtése és adományozása jóvoltából. A koraszülöttrészleg egy nyitott inkubátort kapott, amelynek különlegessége, hogy képes tükrözni az anyaméhbeli állapotot. Található benne egy speciális fekvőfelület, vízágy, amely fel tud melegedni 37 fokig, ez imitálja az anyaméh állapotát. – Nemcsak a kialakítása egyedülálló, hanem a funkciója is, hiszen az anyaméh imitálásával a gyermek fejlődése még jobban felgyorsul – mondta el Nagy István, az egyesület elnöke.

Az intézményben évente mintegy 1500 újszülött jön világra. Minden tizedik szülésnél a vártnál korábban érkezik a baba, ellátásukhoz elengedhetetlen a korszerű eszközök háttere. Dr. Czelecz Zsuzsanna, a csecsemő- és gyermekosztály vezető főorvosa hozzátette: – Számos lehetőség közül választhattam volna, azért e mellett döntöttem, mert a jelenlegi inkubátoraink 19 évesek, így szükség volt új, modernebb készülékre. Nagy István elmondta, hogy az adomány jelentős része Tatabányához közeli cégek adakozásából jött össze. Elhozta egy olyan cég ajándékát is, amelynek anyagilag ugyan nem volt módja hozzájárulni a készülék megvásárlásához, azonban a négy játszószőnyeggel szeretnének örömet szerezni a kórházban gyógyuló nagyobb gyermekeknek. A Szent Borbála Kórház a harmadik intézmény, ahol ez a modern nyitott inkubátor szolgálja a csecsemők fejlődését.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.

 • Sportkomplexumot avattak

  Sportkomplexumot avattak

  Műfüves labdarúgópályán, műanyag burkolattal ellátott kosárlabdapályán, rekortán futócsíkon és egy szabadtéri kondiparkban is sportolhatnak mostantól a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai.