2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Külföld

Irakból csempészett műtárgyakat foglaltak le

A különféle kézműves termékeket árusító Hobby Lobby amerikai áruházlánc beelegyezett abba, hogy hárommillió dollár büntetést fizessen és lemondjon több ezer ősi iraki műtárgyról, amelyeket a Közel-Keletről csempésztek az Egyesült Államokba oly módon, hogy szándékosan meghamisították a termékek eredetlevelét – közölték szövetségi ügyészek szerdán.

Az ékírással készült kőtáblák és kövek, valamint más műtárgyak szabálytalan dokumentációval érkeztek az Egyesült Államokba. A Hobby Lobby még 2010 decemberében írt alá szerződést 5500 műtárgy megvásárlásáról 1,6 millió dollár értékben. A szállítólevélen egy dubaji székhelyű kereskedő agyagcsempeként tűntette fel az árút, amelynek eredetét is meghamisította, Törökországot jelölte meg. 2011-ben izraeli kereskedőtől mintegy ezer darab agyagbullát kapott szintén hamis eredetigazolással. A szállítmányokat a szövetségi hatóságok lefoglalták – részletezték az ügyészek.


A Hobby Lobby belegyezett a büntetésfizetésbe és lemondott a tárgyakról, valamint elkötelezte magát a kulturális javak importjára vonatkozó szabályok betartásába és abba, hogy személyzetét kiképzi azok helyes alkalmazására – tették hozzá.

Steve Green, a Hobby Lobbby elnöke által közzétett közlemény hangsúlyozta, hogy az amerikai cég együttműködött a hatóságokkal a csempészés feltárásában. A vállalatnak jobban kellett volna felügyelni a beszerzéseket és utánajárni a beszerzés körülményeinek – írták.

Kapcsolódó Cikkek

  • A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A rendkívüli szárazság miatt nehezen és csak magas áron jutnak elegendő takarmányhoz állataik számára a gazdák Norvégiában, ezért sokan kénytelenek leölni lovaikat – számolt be hétfőn az NRK norvég közszolgálati adó.

  • Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    A Törökország és Görögország között húzódó szárazföldi határon az év első hét hónapjában háromnegyedével emelkedett az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest, az említett határszakaszon mintegy 29500-an kíséreltek meg bejutni az unió területére – közölte friss jelentésében az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).