EUR: 322,05 Ft
CHF: 281,20 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb XXI.kerület

Itt az első pop up park!

Csepelen, a Simón Bolívar sétány 4–8. szám alatt nyitott meg az ország első integrált tornaparkja és játszótere, ahol fogyatékkal élő és egészséges gyermekek, felnőttek együtt élvezhetik a mozgás és a játék örömét.

A főváros és Csepel önkormányzata, valamint a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. sikeres együttműködésének köszönhetően átadott integrált tornapark célja a fogyatékkal élők szociális elszigetelődése elleni küzdelem.


A sporteszközöket tervező Fenyvesi Zoltán és Kanyó Zsolt paraatléta és a MOME-n formatervezőként végzett Erdélyi Tamás elsődleges szempontja volt, hogy bármilyen egészségi állapotú fogyatékos gyermek és felnőtt természetes módon találkozhasson, és tudjon együtt sportolni, edzeni ép társaival.

– A MagikMe-játszóeszközök újszerűek, közös sportolásra és játékra inspirálók, szinte minden életkorban jól használhatók, akár egyszerre több kisgyermek által is. Alkalmasak a legkülönbözőbb sérülésű gyermekek játéktevékenységét fejleszteni. Az eszközök sok lehetőséget kínálnak a kis- és nagymozgások, a helyzetváltoztatás, a szociális interakciók, a gondolkodás, észlelés fejlesztéséhez, fejlődéséhez. Mindez olyan közérthető, a szülők által is jól ismert játéktevékenységen keresztül, amikor a fogyatékos gyermek természetes módon találkozik ép társaival. Nagy lehetőség rejlik ezekben és a gyermekeket kísérő családok találkozásában: elkerülhetővé válik a szociális elszigetelődés – fejtették ki a tervezők. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a park avatóján hangsúlyozta, akkor járunk el jól és helyesen, ha Budapestet még inkább élhető és szerethető várossá tesszük: gyalog, kerékpárral, gyerekszemmel, idősként, fiatalként vagy éppen testi szempontból hátrányos helyzetben lévőként. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az átadón elmondta: nagy öröm a kerületnek, hogy elsőként az országban Csepelen jöhetett létre egy olyan játszótér, ahol az egészséges gyermekek és fogyatékkal élő társaik együtt élvezhetik a felhőtlen kikapcsolódás örömét. Az egyedülálló tornaparkkal és játszótérrel ugyanakkor tovább bővült a kerületi játszóterek száma, újabb kikapcsolódási lehetőséget biztosítva ezzel a családok számára.


Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.