EUR: 321,75 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Belföld

Izrael sem kér Sorosból

Az izraeli külügyminisztérium Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására visszavonta a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot. A minisztérium ráadásul még bírálta is Soros Györgyöt, mert folyamatosan Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel – a Háárec honlapja szerint.

A Háárec című lap szerint a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal kérésére a külügyminisztérium visszavonta a budapesti izraeli nagykövet szombaton közzétett nyilatkozatát, amelyben Jószéf Amrani felszólította a magyar kormányt, hogy vessen véget a Soros György fényképével futó plakátkampánynak. A nagykövet szerint ugyanis a plakátok gerjesztik az antiszemitizmust, valamint gyűlöletet és félelmet szítanak.


(MTI/EPA/Jason Szenes)

Ugyancsak szombaton a magyar külügyminisztérium közölte, hogy akárcsak Izrael, Magyarország is fellép azok ellen, akik az országra és annak polgáraira nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A külügy kiemelte, hogy Soros le akarja bontani a kerítést, hogy az általa pénzelt NGO-k segítségével illegális migránsok százezreivel árassza el Európát és Magyarországot. – A kormány ezért minden eszközzel fel fog lépni a magyar polgárok biztonságát veszélyeztető pénzügyi spekuláns és az illegális migrációt elősegítő szervezetei ellen – írták közleményükben.

Jószéf Amrani bakot lőtt kifakadásával. Vasárnap este ugyanis Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője élesen bírálta Soros Györgyöt. Hangsúlyozta: a budapesti nagykövet által kiadott közlemény „semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát”.


MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Háárec szerint a két ország közötti feszültség rosszkor jött, ugyanis Netanjahu július 18-án látogat Budapestre. Ez az elmúlt harminc év első izraeli miniszterelnöki vizitje lesz. Egy nappal később Netanjahu a V4-országok vezetőivel találkozik.

Bár Benjamin Netanjahu tölti be a külügyminiszteri tisztséget is, a Háárec szerint vele senki nem egyeztetett és csak a médiából értesült a szombati közleményről. A közlemény kiadása után az izraeli jobboldal elítélte a külügyminisztériumot, mert úgy tűnt, mintha Soros Györgyöt védenék, akit az Izrael elleni bojkottmozgalom egyik vezetőjének tekintenek.

A románok is besokalltak

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap este a Romania Tv műsorában beszélt Soros Györgyről. A román politikus állítása szerint az ellene zajló nyomozás Soros Györgytől indul. – Az utóbbi hónapokban kemény véleményem volt és most is az van ezzel az ártó személlyel szemben, akit Soros Györgynek hívnak. És ezúton is üzenem: nem fogok megtörni! Minden Sorostól indul, attól a rossztól, amit okozni akar ennek az országnak, és nem csak ennek – jelentette ki a szociáldemokrata politikus, aki szerint még 2016 február-márciusában kampány indult a PSD lejáratására és szétdarabolására. Dragnea ellen egyébként az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nyomoz a politikus brazíliai üzleti kapcsolatai miatt, ám Dragnea kategorikusan tagadja, hogy bármiféle vállalkozása lenne a távoli országban. – Nincs semmiféle vállalkozásom Brazíliában, nincsenek vállalkozásaim egyetlen más országban sem. Nem vittem és nem utaltam át pénzt Brazíliába, se más országba. Nagyon egyértelmű a vagyonnyilatkozatom – mondta.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Elemi erő

  A nap képe: Elemi erő

  A gravitációt meghazudtoló műsorral készül a Recirquel Újcirkusz Társulat. Az elképesztő mutatványokat Vági Bence rendezésében, a My Land című produkció keretében láthatják az érdeklődők október 16-án a Müpában.

 • Feljelentés a Jobbik gyanús pénzügyei miatt

  Feljelentés a Jobbik gyanús pénzügyei miatt

  Feljelentette pártját a Legfőbb Ügyészségen Szabó Balázs, a Jobbik volt szekszárdi alapszervezeti elnöke, mert szerinte csak az ő körzetükben mintegy 8-10 millió forintot fizettetett be a tagokkal a pártkasszába – gyanús körülmények között – a Jobbik elnöksége.

 • Elég a taxis hiénákból!

  Elég a taxis hiénákból!

  Már megint valami, ami rossz hírünket kelti a világban: a trükköző és elsősorban a külföldi vendégekre utazó taxis hiénák nemcsak az utasokat, hanem a szabályosan működő taxisokat is megkárosítják.

 • Elutasította a parlament Sorosék jelentését

  Elutasította a parlament Sorosék jelentését

  Megszavazta a parlament kedden a Magyarország szuverenitásának megvédéséről szóló, Soros-Sargentini jelentés elleni határozatot. Ez egyben fel is szólítja a kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott jelentéssel szemben.