2019. február 22., péntek
Gerzson

Extra Sopron

Játszótér az erdőben

Szinte minden igényt kiszolgáló, többfunkciós játszótérrel gazdagodott nemrég a Károly-kilátó környezete. Az élménypark nemcsak a kisgyerekeknek, hanem a nagyobbaknak is tartalmas szórakozást kínál a szabad levegőn.
Gyakorlatilag egy többfunkciós játszótér a nemrég átadott Károly-magaslati Erdei Élménypark, amely szervesen kapcsolódik a Károly-kilátó, a körülötte létrehozott emlékhely és a 2016-ban a közelében újjáépített Kőhalmy Vadászati Múzeum koncepciójához.

Élvezetes a gyerekek számára a park
Fotó: TAEG Zrt.

– Az élménypark kialakításának célja, hogy a családok számára kirándulást kínáljunk erdei környezetben, másrészt tartalmasabbá tegyük a szabadban való mozgást a különféle élményelemekkel – tudtuk meg Bánáti Lászlótól.
A TAEG Zrt. munkatársa elmondta, az élménypark helyszínének kiválasztása tudatosan történt, szerették volna, hogy a Károly-kilátót megközelítő út, a korábban kialakított hintás játékkombináció és a múzeum közelében legyen.
Az élményelemek elhelyezésénél kiemelt szempont volt, hogy a meglévő, jelentős természeti értéket képviselő, a soproni hegyvidéket jellemző gyertyános-tölgyes erdőhöz kapcsolódjanak, az erdőállomány megváltoztatása nélkül. – Az aszfaltút közelében az erdő alatt meglévő kisebb tisztásokat igyekeztünk úgy kihasználni, hogy azok sorrendje, az eszközök játékértéke egymásra épülő, egymást kiegészítő logika szerint történjen. Az egyes helyszíneket stabilizált aljzatú erdei ösvény köti össze, ami a korábban kialakított hintás mászóka kombinációtól indul. Az erdei ösvény szervesen kapcsolódik a vele párhuzamosan futó aszfaltúthoz is – fejtette ki a parkerdei és kommunikációs igazgató.


Az elemeket korosztályok és mozgási igények alapján válogatták össze Fotó: TAEG Zrt.

– Az élményparkban egy központi teret is kialakítottunk információs táblákkal. Itt a nagyszülők, szülők, gyermekek árnyékos padokon pihenhetnek meg, ahonnan az élményparkra minden irányban rá lehet látni – mesélte Bánáti László. – Ha innen a Károly-kilátó felé indulunk az ösvényen, először egy 4-5 fő által egyszerre használható dzsungelhintát lehet elérni. Továbbhaladva pedig eljutunk a helyszín legmagasabb pontjához, a hintás játékkombinációhoz. A központi tértől lefelé haladva elérjük a park fő attrakcióját, egy többfunkciós erdei játékvárat, amelynek használata után kötélpályán csúszhatunk le a következő pontig, a lombházig.
Az élménypark egyik különlegessége egy mezítlábas ösvény, ami a soproni hegyvidék jellegzetes természetes anyagaiból (fenyő toboz, homok, kavics, fa) készült szakaszokat tár a látogató elé. Jótékony hatása miatt a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott kipróbálni!
Ez még nem minden, hiszen az aszfaltút közvetlen közelében a kicsiknek való játékkombináció, kisgyermeküléssel ellátott hinta és libikóka kapott helyet, illetve mellette a szülők pihenését célzó padokat és szemeteseket helyeztek el a TAEG Zrt. munkatársai.
– Azért, hogy a nagyobb korosztály is élvezhesse az élménypálya adta lehetőségeket, sportteret alakítottunk ki. Erre egy sport-játék kombinációt építettünk fel.
Az élményelemek anyagának kiválasztásakor azt vették figyelembe, hogy hosszú távon tartósak legyenek. A tartós használatot a nagy nyomáson telített, bélmentes, sűrű szövetű északi erdei fenyő faanyag, a rozsdamentes acél kötőelemek és a környezetnek, valamint a vandalizmusnak ellenálló kiegészítő játékelemek biztosítják.

Az erdőben található az új játszótér

Kapcsolódó Cikkek

 • A műsorvezetők is dalra fakadnak A Dal 2019 döntőjében

  A műsorvezetők is dalra fakadnak A Dal 2019 döntőjében

  Döntőjéhez érkezett A Dal 2019: szombaton kiderül, melyik lesz Magyarország legjobb dala. A Duna Televízió dalválasztó showjának döntőjében vendégként fellép az AWS és duettet ad elő a két műsorvezető – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

 • Hugh Jackman Guinness-világrekorder

  Hugh Jackman Guinness-világrekorder

  Az ausztrál színész először 2000-ben tűnt fel Farkas szerepében az X-Men – A kívülállók című moziban, ami annyit tesz, hogy Hugh Jackman 16 éven keresztül bújt sikeresen Rozsomák bőrébe a 2017-es Logan című filmmel bezárólag.

 • Curtist elhagyta menyasszonya a drog miatt

  Curtist elhagyta menyasszonya a drog miatt

  Curtis tegnap bepótolta az elmaradt interjúját Balázséknál. A rapper elárulta: miután barátai után menyasszonya, Kriszti is elhagyta, rájött, muszáj leszoknia.