EUR: 310,77 Ft
CHF: 259,54 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Belföld

Kékszalag – nem várható komoly vihar

Az előrejelzések szerint nem kell komoly viharra számítani a csütörtökön 9 órakor Balatonfüredről elrajtoló 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon, melyen mintegy hatszáz hajó részvétele várható – tájékoztatták a szervezők a sajtót szerdán a tóparti városban.

A hatszáz vitorlás körülbelül háromezer résztvevőt jelent.


Az elmúlt évben a rendkívüli időjárás miatt kisebb volt a létszám, de idén az előrejelzések szerint nem kell hasonlóra számítani – mondta Náray Vilmos kommunikációs vezető.

Tavaly a verseny rajtját megelőző este vihar volt Balatonfüreden, ami komoly károkat okozott több vitorlásban, ezért a vártnál jóval kevesebb hajó tudott nekivágni a versenyek.


A mezőny a Balatonfüred előtti mintegy hat kilométer széles rajtvonalról egyszerre indul el keleti irányban, innen Balatonkenese és Siófok érintésével a tihanyi szoroson át Keszthely felé haladnak és a balatonfüredi hajóállomás előtt érnek célba a hajók. A táv hossza légvonalban 155 kilométer, melyet maximum 48 óra alatt kell teljesíteni az indulóknak.

A győzelemre esélyes hajósok közül kiemelkedik a tizenkétszeres bajnok, tavaly is első Litkey Farkas a Festipayjel, a jelenlegi 7 óra 13 perc 57 másodperces rekordot 2014-ben felállító Józsa Márton az Opel Fifty-Fiftyvel, de itt lesz a 2015-ös győztes svájci Safram csapat Rodolphe Gautier vezetésével, illetve a többszörös világbajnok német Roland Gäbler is.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára az M1-nek úgy nyilatkozott, hogy ezúttal az első hajók már 16 óra körül célba érhetnek.

A Kékszalag Erste World Nagydíj Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenye. Az első versenyt 1934. július 27-én tartották 21 résztvevő hajóval, ezt Ugron Gábor nyerte meg a Rabonbán I-gyel. A legtöbben – 9 nemzet 3115 versenyzője 593 hajón – a 42. Kékszalagon indultak. A legtöbb versenyt, tizenkettőt Litkey Farkas nyert, tizenegyszer egytestű, és egyszer, 2016-ban kéttestű hajóval.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Az ellenzék nem magában, hanem egyebek mellett a választási rendszerben keresi hatalmas vereségük okát. Pedig nincs olyan ország, amely választási rendszerével nem a Fidesz kormányozna.

 • Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Már tavaly októberben megkapta Gyárfás Tamástól a Fenyő-gyilkosság felbujtójához elvezető bizonyítékot I. Sándor főügyész, mégsem tett semmit.

 • Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Újabb pofont kapott Magyarország Soros Györgytől és bandájától. Múlt hét hétfőn járt Brüsszelben a pénzügyi spekuláns és láss csodát, csütörtökön már meg is szavazták Strasbourgban a hazánk destabilizálását segítő civil szervezetek támogatásáról szóló előterjesztést.

 • Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Soros György pénzügyi spekuláns körei rossz lóra tettek, és most éppen bukóban vannak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a parlamenti választás eredményét kommentálva.