2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Debrecen

Középpontban a természettudomány

Európa természettudományos fővárosává vált négy napra Debrecen: a cívisvárosban rendezték június 29. és július 2. között a Science on Stage fesztivált, amelyen 30 ország csaknem 450 pedagógusa mutatta be legújabb oktatási módszereit.

A rendezvény legfontosabb küldetése, hogy minél több diák érdeklődését keltse fel a természettudományok iránt, növelve a hallgatói létszámot az egyetemi képzéseken, amelyek így még jobban felkészült pedagógusokat bocsáthatnak ki. A program nemzetközi jelentőségét bizonyítja, hogy ebben a jubileumi, tizedik évben újoncként Ukrajna, Izland és Norvégia is delegált 10-10 pedagógust a fesztiválra. A rendezés jogának elnyerésén túl az is elismerés, hogy 10 helyett 70 hazai pedagógus mutathatja be, milyen ötletekkel, kísérletekkel, módszerekkel oktatja iskolájában a természettudományokat. Komolay Szabolcs alpolgármester elmondta, ma a természettudományok fejlődése alapozza meg az ipar és a technológia fejlődését, amihez elengedhetetlen a megfelelő szakember-utánpótlás.


Négy napig a természettudományoké volt a színpad

Mivel Debrecen iskolaváros, múltja, jelene és jövője is szorosan kötődik az oktatáshoz. Hosszabb távon az a cél, hogy minőségi oktatással és infrastruktúrával a debreceni diákok jelenlegi 70 ezres létszáma 2025-ig legalább 30 százalékkal növekedjen. Ennek pedig nélkülözhetetlen feltétele a jól képzett, felkészült pedagógusgárda. Számukra jó alkalom a fejlődésre a Science on Stage fesztivál. A National Instruments Európa legnagyobb természettudományos oktatási fesztiváljának megrendezését is támogatta, és az amerikai anyavállalat küldetéséből fakadóan fontosnak érezte, hogy a programsorozat egy napja a nagyközönség számára is látogatható legyen, ezért szombatra a Baltazár Dezső térre nyílt napot szervezett.

A természettudományok fejlődése alapozza meg az ipar és a technológia fejlődését

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.