2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb XIII.kerület

Kubala László park a XIII. kerületben

Kubala László futball-legendáról közparkot neveztek el Angyalföldön, közel a Vasas Sport Clubhoz, amelynek színeiben egykor szintén játszott a zseniális sportoló. A parkban közösen állított emlékkövet Kubala Lászlónak a kerületi és a fővárosi önkormányzat.

Tarlós István főpolgármester, Pau Vilanova, az FC Barcelona igazgatótanácsának tagja, Carlos Kubala, Kubala László fia és Tóth József polgármester az ünnepélyes alapkőletételén (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Kubala László 1927. június 10-én született, Budapesten. Világrekorder, hiszen máig ő az egyetlen, aki a – a FIFA által elismerten – három ország nemzeti csapatának mezét is magára öltötte. A csehszlovák válogatottban hétszer, a magyarban háromszor, a spanyolban tizenkilencszer játszott. Az FC Barcelona színeiben 349 mérkőzésen 270 gólt rúgott. 1961 után edzőként ténykedett. A spanyol válogatottat 11 évig vezette. Mielőtt Barcelona bálványává vált volna, 49 bajnoki meccsen szerepelt az FTC-ben, és 20 első osztályú találkozón a Vasasban. A Barcelona 1999-ben ünnepelte századik évfordulóját. Kubalát akkor a XX. század legjobb Barca-futballistájává választották. A spanyol kormány a sport nagykeresztjét adományozta neki.


A park a Vasas Sport Club Fáy utcai sporttelepe mögött, a Tahi utca és a Rákos-patak közötti területen található. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Az angyalföldi Kubala László park felavatása jelentős eseménye annak a rendezvénysorozatnak, amelynek keretében Barcelonában és Budapesten is megemlékeztek Kubala Lászlóról, aki június 10-én lett volna 90 esztendős. Az avatóünnepségen jelen volt Tarlós István főpolgármester, Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Kubala László két fia – Carlos Kubala és Ladislao Kubala –, valamint az FC Barcelona vezető képviselői, illetve Szekeres Tamás, a Vasas Kubala Akadémia ügyvezető igazgatója, Markovits László, a Vasas SC elnöke, Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja.
A polgármester ünnepi beszédéből az is kiderült: a szegény családból indult, világhírűvé lett labdarúgó egész életében hű maradt a szolidaritás eszméjéhez, amelyet még gyerekkorából hozott magával. Kubala László, aki a maga hivatásában mindig újabb megoldásokat keresett, folyamatosan fejlesztette tudását, s már a maga korában megvalósította a ma népszerű, élethosszig tartó tanulás gyakorlatát. A polgármester arra is kitért beszédében, hogy a Kubala Lászlóról elnevezett parkot – részben a labdarúgó emléke előtti tisztelet és megbecsülés jeleként – másfél éven belül minőségi közterületté alakítják. A Fővárosi Önkormányzat közreműködésével építenek ki reprezentatív zöldterületet, futósávot, kerékpárutat, kültéri fitneszpályát, korszerű sétautakat, játszóteret.
A most átadott Kupala park tervezett köztéri felújítását 350 millió forintból valósítja meg az önkormányzat, amely összegből 100 milliót biztosít a Fővárosi Önkormányzat, a XIII. kerület pedig 250 millió forinttal veszi ki részét a finanszírozásból.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.