EUR: 321,27 Ft
CHF: 283,37 Ft
2018. november 21., szerda
Olivér

Külföld

Maliban fogva tartott külföldiekről tett közzé videót egy terrorcsoport

Videofelvételt tett közzé hat, Maliban fogva tartott külföldi túszáról egy nemrég alakult, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló csoport – jelentette vasárnap a szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő SITE hírszerző csoport.

A márciusban, három szélsőséges csoport egybeolvadásával létrehozott Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín nevű szervezet szombaton közzétett videóján egy dél-afrikai, egy ausztrál, egy román, egy svájci, egy kolumbiai és egy francia állampolgárságú túsz látható. A felvételen a narrátor arra figyelmeztet, hogy még mindig nem kezdődtek valódi tárgyalások a túszok szabadon bocsátásáról, és külön megemlíti Emmanuel Macront is annak kapcsán, hogy a francia túsz “nagyon reméli, hogy az új francia elnök jön és megmenti őt”.


Emmanuel Macront vasárnap Mali fővárosába, Bamakóba várják a Szahel-övezet államfőinek terrorizmus elleni küzdelemről szóló tanácskozására.

A Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín vállalta magára egy mali luxusüdülőhely elleni támadás elkövetését júniusban, a szélsőséges csoport akkor legalább öt emberrel végzett a nyugatiak körében népszerű üdülőhelyen.

Maliban számos túszt már évek óta fogva tartanak. Legutóbb hétfőn nyerte vissza szabadságát egy svéd állampolgár, akit még 2011-ben hurcoltak magukkal fegyveresek egy timbuktui étteremből. Fogva tartói akkor az al-Kaida észak-afrikai szárnyának (AQIM), később pedig az Iszlám Állam terrorszervezetnek fogadtak hűséget.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ingyenesebb lett a pisai ferde torony

  Ingyenesebb lett a pisai ferde torony

  Egy húsz évvel ezelőtti látványos mentőakciónak köszönhetően egyre kevésbé ferde a híres pisai torony: a fehér márványból készült építmény négy centiméterrel egyenesebb lett.

 • Drog, erőszak a menekültszállón

  Drog, erőszak a menekültszállón

  Áldatlan állapotokról számoltak be egy német város migránsszállóján. A mindent elborító szemét tűnik a legkisebb problémának a folytonos hangzavar, erőszakos lakók, drog és kiskorúak bántalmazása mellett.

 • Felszálló repülőgép ütött el egy embert

  Felszálló repülőgép ütött el egy embert

  Oroszországban egy repülőgép felszállás közben, a kifutópályán elütött egy embert kedd este a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren; a férfi meghalt, a repülőgép törzsén több rés keletkezett az ütközés következtében – közölték a helyi hatóságok.