EUR: 322,88 Ft
CHF: 285,50 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Külföld

Maliban fogva tartott külföldiekről tett közzé videót egy terrorcsoport

Videofelvételt tett közzé hat, Maliban fogva tartott külföldi túszáról egy nemrég alakult, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló csoport – jelentette vasárnap a szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő SITE hírszerző csoport.

A márciusban, három szélsőséges csoport egybeolvadásával létrehozott Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín nevű szervezet szombaton közzétett videóján egy dél-afrikai, egy ausztrál, egy román, egy svájci, egy kolumbiai és egy francia állampolgárságú túsz látható. A felvételen a narrátor arra figyelmeztet, hogy még mindig nem kezdődtek valódi tárgyalások a túszok szabadon bocsátásáról, és külön megemlíti Emmanuel Macront is annak kapcsán, hogy a francia túsz “nagyon reméli, hogy az új francia elnök jön és megmenti őt”.


Emmanuel Macront vasárnap Mali fővárosába, Bamakóba várják a Szahel-övezet államfőinek terrorizmus elleni küzdelemről szóló tanácskozására.

A Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín vállalta magára egy mali luxusüdülőhely elleni támadás elkövetését júniusban, a szélsőséges csoport akkor legalább öt emberrel végzett a nyugatiak körében népszerű üdülőhelyen.

Maliban számos túszt már évek óta fogva tartanak. Legutóbb hétfőn nyerte vissza szabadságát egy svéd állampolgár, akit még 2011-ben hurcoltak magukkal fegyveresek egy timbuktui étteremből. Fogva tartói akkor az al-Kaida észak-afrikai szárnyának (AQIM), később pedig az Iszlám Állam terrorszervezetnek fogadtak hűséget.

Kapcsolódó Cikkek

  • A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A szárazság miatt lovakat ölnek le Norvégiában

    A rendkívüli szárazság miatt nehezen és csak magas áron jutnak elegendő takarmányhoz állataik számára a gazdák Norvégiában, ezért sokan kénytelenek leölni lovaikat – számolt be hétfőn az NRK norvég közszolgálati adó.

  • Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

    A Törökország és Görögország között húzódó szárazföldi határon az év első hét hónapjában háromnegyedével emelkedett az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest, az említett határszakaszon mintegy 29500-an kíséreltek meg bejutni az unió területére – közölte friss jelentésében az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).