2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Maliban fogva tartott külföldiekről tett közzé videót egy terrorcsoport

Videofelvételt tett közzé hat, Maliban fogva tartott külföldi túszáról egy nemrég alakult, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló csoport – jelentette vasárnap a szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő SITE hírszerző csoport.

A márciusban, három szélsőséges csoport egybeolvadásával létrehozott Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín nevű szervezet szombaton közzétett videóján egy dél-afrikai, egy ausztrál, egy román, egy svájci, egy kolumbiai és egy francia állampolgárságú túsz látható. A felvételen a narrátor arra figyelmeztet, hogy még mindig nem kezdődtek valódi tárgyalások a túszok szabadon bocsátásáról, és külön megemlíti Emmanuel Macront is annak kapcsán, hogy a francia túsz “nagyon reméli, hogy az új francia elnök jön és megmenti őt”.


Emmanuel Macront vasárnap Mali fővárosába, Bamakóba várják a Szahel-övezet államfőinek terrorizmus elleni küzdelemről szóló tanácskozására.

A Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín vállalta magára egy mali luxusüdülőhely elleni támadás elkövetését júniusban, a szélsőséges csoport akkor legalább öt emberrel végzett a nyugatiak körében népszerű üdülőhelyen.

Maliban számos túszt már évek óta fogva tartanak. Legutóbb hétfőn nyerte vissza szabadságát egy svéd állampolgár, akit még 2011-ben hurcoltak magukkal fegyveresek egy timbuktui étteremből. Fogva tartói akkor az al-Kaida észak-afrikai szárnyának (AQIM), később pedig az Iszlám Állam terrorszervezetnek fogadtak hűséget.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan emelkedik a mobil eszközökkel bonyolított fizetések száma Kínában, miközben a személyi számítógépekről kezdeményezett fizetések visszaszorulóban vannak.

 • Betiltották az Ubert Bécsben

  Betiltották az Ubert Bécsben

  A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai vállalatnak, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.

 • Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Nem lehet megtiltani a törvényhozásnak, hogy közbelépjen, ha a helyhatóságok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a kisebbségek védelmében, ellenkező esetben a kisebbségi kérdés kizárólag helyi üggyé válna – állítja az a négy romániai alkotmánybíró, aki különvéleményt fogalmazott meg a marosvásárhelyi iskolaügyben.