2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Szekszárd

Mészöly megértése a téma a Szekszárdi Magasiskolában

Mészöly Miklós írásművészetének megértése áll a középpontjában a Szekszárdi Magasiskola elnevezésű irodalmi alkotótábornak és mesterkurzusnak, amelynek e héten zajló programjában nyilvános felolvasóestek, kritikus–író beszélgetések is szerepelnek.

A szekszárdi önkormányzat, a szekszárdi PAD Irodalmi Egyesület és a Mészöly Miklós Egyesület húsz résztvevővel rendezi meg Mészöly szülővárosában az egyhetes írótábort, ezúttal A megértés gyengesége címmel.


A Mészöly Miklós Irodalmi Akadémiának is nevezett esemény meghívójában Szilasi László, a mesterkurzus vezetője Az atléta halála című 1966-os Mészöly-regényt idézte: „Az igazi megértésben mindig van egy csöpp gyengeség is.” Mint írta, a tábor szemináriumain azt keresik majd, ami „igazivá teheti az írásos megértést”.

„Mészöly írásművészetéről kemény, erőszakos kép alakult ki, ha megpróbáljuk aláhúzni azokat a jeleket, hogy a megértésre való igyekezetben gyengeség is van, jót tesz Mészöly tanításának. Szeretnénk átadni azt, hogy mit lehet elsajátítani Mészölytől most, és ehhez különös módon ez a gyengeség is hozzátartozik” – mondta az író az MTI-nek.


A kurzuson Szilasi László mellett Péterfy Gergely a prózáról, Orcsik Roland és Vörös István a versírásról tartott szemináriumokat. A program nyilvános részében a Mészöly Miklós-emlékházban Bazsányi Sándor, Nagy Boglárka, Szilágyi Zsófia, Thimár Attila tartott előadást az íróról, majd a szekszárdi Bormúzeumban a négy kurzusvezető felolvasóestjét rendezték meg. Napról napra egy-egy kritikus beszélgetett írókkal, költőkkel a Vármegyeháza Pollack kávézójában. A sorozat meghívott vendégei Ágoston Zoltán, Keresztesi József, Mészáros Sándor, Sós Dóra, valamint Baranyai László, Kukorelly Endre, Márton László, Szkárosi Endre, Szabó Róbert Csaba és Tóth Krisztina voltak.

A Márton Lászlóval tervezett beszélgetés után bemutatják a 2005-ben Mészöly-díjat kapott íróról, műfordítóról készült portréfilmet; a tábor utolsó napján, 14-én, pénteken a Placc közösségi házban a kurzus résztvevői is felolvassák írásaikat.

Felolvasások, beszélgetések, műelemzések és alkotás a tábor programja
Fotó: Fazekas Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.

 • Sportkomplexumot avattak

  Sportkomplexumot avattak

  Műfüves labdarúgópályán, műanyag burkolattal ellátott kosárlabdapályán, rekortán futócsíkon és egy szabadtéri kondiparkban is sportolhatnak mostantól a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai.