EUR: 317,47 Ft
CHF: 280,11 Ft
2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Békéscsaba

Nagykorú lett a Körös-völgyi Sokadalom

Idén már 18. alkalommal rendezték meg Gyulán a Körös-völgyi Sokadalmat. A háromnapos fesztiválra számtalan érdeklődő látogatott el az ország minden tájáról, hogy gyönyörködjön a népművészek alkotásaiban, megnézze a különböző bemutatókat, produkciókat.

Bár maga a program hagyományosan Gyulán zajlik, az egész megye népművészeti közössége képviselteti magát ilyenkor. Dr. Görgényi Ernő, a település polgármestere úgy fogalmazott, hogy a hétvégi fesztivál a nyári rendezvénysorozat „legkedvesebb, legszebb, legpezsgőbb és egyik leglátogatottabb” programja. Magyarországon ehhez fogható hagyományőrző rendezvény, ahol a népművészet teljes komplexitásában van jelen, kizárólag a budai Várban van – a Mesterségek Ünnepe.


Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elárulta, az első fesztiválon nem gondolta, hogy ilyen szép sorozat indul el. Úgy érzi, a fesztivál azért élhette meg a „nagykorúvá válást”, mert a kezdetektől több népművészettel foglalkozó civil szervezet fogott össze a szervezésnél. A rendezvény célja az, hogy megőrizze, tovább örökítse és minél szélesebb körben megismertesse a Kárpát-medence magyarságának művészetét.

Pál Miklósné (balra) és dr. Görgényi Ernő a 18. Körös-völgyi Sokadalommal kapcsolatos sajtótájékoztatón

 

A három nap alatt 140 kézműves portékáit tekinthették meg a kilátogatók, és fontos kiemelni, hogy csak zsűrizett, minősített termékek sorakoztak az asztalokon. Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is érkeztek egyesületek. Idén a fazekasoknak és a fafaragóknak szerveztek versenyt azzal a céllal, hogy a látogatók a teljes alkotási folyamatot megismerhessék.


Kiemelt téma volt ebben az évben is a reformáció 500. évfordulója, ezért a rendezvény ideje alatt A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című kiállítással is várták a látogatókat, valamint reformáció korabeli mesterségbemutatókat, könyvkötészeti, nyomdai, hímző- és rézműves foglalkozásokat is szerveztek – részletezte Pál Miklósné.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.