EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Békéscsaba

Nagykorú lett a Körös-völgyi Sokadalom

Idén már 18. alkalommal rendezték meg Gyulán a Körös-völgyi Sokadalmat. A háromnapos fesztiválra számtalan érdeklődő látogatott el az ország minden tájáról, hogy gyönyörködjön a népművészek alkotásaiban, megnézze a különböző bemutatókat, produkciókat.

Bár maga a program hagyományosan Gyulán zajlik, az egész megye népművészeti közössége képviselteti magát ilyenkor. Dr. Görgényi Ernő, a település polgármestere úgy fogalmazott, hogy a hétvégi fesztivál a nyári rendezvénysorozat „legkedvesebb, legszebb, legpezsgőbb és egyik leglátogatottabb” programja. Magyarországon ehhez fogható hagyományőrző rendezvény, ahol a népművészet teljes komplexitásában van jelen, kizárólag a budai Várban van – a Mesterségek Ünnepe.


Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elárulta, az első fesztiválon nem gondolta, hogy ilyen szép sorozat indul el. Úgy érzi, a fesztivál azért élhette meg a „nagykorúvá válást”, mert a kezdetektől több népművészettel foglalkozó civil szervezet fogott össze a szervezésnél. A rendezvény célja az, hogy megőrizze, tovább örökítse és minél szélesebb körben megismertesse a Kárpát-medence magyarságának művészetét.

Pál Miklósné (balra) és dr. Görgényi Ernő a 18. Körös-völgyi Sokadalommal kapcsolatos sajtótájékoztatón

 

A három nap alatt 140 kézműves portékáit tekinthették meg a kilátogatók, és fontos kiemelni, hogy csak zsűrizett, minősített termékek sorakoztak az asztalokon. Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is érkeztek egyesületek. Idén a fazekasoknak és a fafaragóknak szerveztek versenyt azzal a céllal, hogy a látogatók a teljes alkotási folyamatot megismerhessék.


Kiemelt téma volt ebben az évben is a reformáció 500. évfordulója, ezért a rendezvény ideje alatt A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című kiállítással is várták a látogatókat, valamint reformáció korabeli mesterségbemutatókat, könyvkötészeti, nyomdai, hímző- és rézműves foglalkozásokat is szerveztek – részletezte Pál Miklósné.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.