2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Békéscsaba

Nagykorú lett a Körös-völgyi Sokadalom

Idén már 18. alkalommal rendezték meg Gyulán a Körös-völgyi Sokadalmat. A háromnapos fesztiválra számtalan érdeklődő látogatott el az ország minden tájáról, hogy gyönyörködjön a népművészek alkotásaiban, megnézze a különböző bemutatókat, produkciókat.

Bár maga a program hagyományosan Gyulán zajlik, az egész megye népművészeti közössége képviselteti magát ilyenkor. Dr. Görgényi Ernő, a település polgármestere úgy fogalmazott, hogy a hétvégi fesztivál a nyári rendezvénysorozat „legkedvesebb, legszebb, legpezsgőbb és egyik leglátogatottabb” programja. Magyarországon ehhez fogható hagyományőrző rendezvény, ahol a népművészet teljes komplexitásában van jelen, kizárólag a budai Várban van – a Mesterségek Ünnepe.


Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elárulta, az első fesztiválon nem gondolta, hogy ilyen szép sorozat indul el. Úgy érzi, a fesztivál azért élhette meg a „nagykorúvá válást”, mert a kezdetektől több népművészettel foglalkozó civil szervezet fogott össze a szervezésnél. A rendezvény célja az, hogy megőrizze, tovább örökítse és minél szélesebb körben megismertesse a Kárpát-medence magyarságának művészetét.

Pál Miklósné (balra) és dr. Görgényi Ernő a 18. Körös-völgyi Sokadalommal kapcsolatos sajtótájékoztatón

 

A három nap alatt 140 kézműves portékáit tekinthették meg a kilátogatók, és fontos kiemelni, hogy csak zsűrizett, minősített termékek sorakoztak az asztalokon. Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is érkeztek egyesületek. Idén a fazekasoknak és a fafaragóknak szerveztek versenyt azzal a céllal, hogy a látogatók a teljes alkotási folyamatot megismerhessék.


Kiemelt téma volt ebben az évben is a reformáció 500. évfordulója, ezért a rendezvény ideje alatt A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című kiállítással is várták a látogatókat, valamint reformáció korabeli mesterségbemutatókat, könyvkötészeti, nyomdai, hímző- és rézműves foglalkozásokat is szerveztek – részletezte Pál Miklósné.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.