EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Életmód

Nagyot ugrik a vendéglátósok bére

A korábbi kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumot több tízezer forinttal meghaladó bérezésben részesülhetnek a szállodaiparban és a vendéglátásban dolgozók, ha az ágazati kollektív szerződést az ősszel aláírják – értesült a Magyar Idők. Ebben az esetben az ágazati dolgozók bérminimuma 240 ezer forintra ugrana.

A 2015-ös bruttó 122 ezer forintos szakmunkásalapbér kétszerese körül tervezett összeggel igyekezne a szakma megállítani a munkaerő külföldre áramlását, ami meglehetősen jelentős ezen a területen.

– Ez az összeg a tárgyalások jelen állása szerint jelentősen meghaladja majd a kormány által a versenypiacon kötelezően előírt bruttó 180 ezer forintos garantált bérminimumot – hangsúlyozta a társelnök, aki egyben a Turisztikai és Vendéglátó Munka­adók Országos Szövetségének (VIMOSZ) alelnöke is.

Ráadásul az elképzelések szerint a munkaadók nem csupán a kötelező minimumra tennének vállalásokat, de a januári országos emelés mellé garantált bérkiegészítést is rögzítenének az ősszel megkötendő ágazati kollektív szerződésben.

 

Egyre több a szállodaipari dolgozó

A szállodaipar annak ellenére küzd munkaerőhiánnyal, hogy az elmúlt hat évben szinte folyamatosan növekedett az ágazatban dolgozók száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011 és 2015 között mintegy 10–15 százalékkal növekedett az ágazati munkavállalók aránya

ÉvÜres álláshelyek aránya a szálloda- és vendéglátóiparbanFoglalkoztatottak száma a szállodaiparban (ezer fő)
201115,3°%157,5
201222,8%161,8
20136,4%158
20147,2%168,1
201510,5%183,3
20168,7%192,8

Kapcsolódó Cikkek

  • Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

    Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

    Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert a megfelelő súly számtalan tényezőtől függ, és a hozzá vezető út is mindenkinél különböző lehet.

  • A sült gesztenyén túl

    A sült gesztenyén túl

    A sült gesztenye, gesztenyepüré, gesztenyeszív triumvirátuson túl a szelídgesztenye számos remek étel alapanyaga lehet.