EUR: 304,47 Ft
CHF: 272,87 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb XVI.kerület

Nálunk lesz Magyarország legnagyobb szoborcsoportja

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Szatmáry Kristóf, a XVI. és a XIV. kerület országgyűlési képviselője és Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere közösen tette le annak a nagyszabású emlékműnek az alapkövét, amelyet október 29-én a reformáció emlékéve alkalmából, az állami rendezvénysorozat részeként avatnak fel.

Az alapkövet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf Országgyűlési képviselő és Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztosa közösen helyezte el ( Fotó: Sáfár Tibor)

A kerületi önkormányzat már régóta tervbe vette, hogy a Homokdomb utca–Sashalom utca–Milán utca–Rákóczi út által határolt – a Budapest-Rákosszentmihály-Sashalmi Református Egyházközség közvetlen szomszédságában, a református templom kertje mögötti – területet rendezi és kilátótornyot épít. Ebbe az elképzelésbe illeszkedik Szatmáry Kristóf javaslata, hogy a reformáció 500. évfordulójának emléket állítva ezen a téren egy szoborcsoport létesüljön a közösségi emlékezet számára. Ez képezi majd a tér fő látványosságát, amely mind művészi koncepciójában, mind méretében, mind pedig a befogadó környezetet illetően az egész Kárpát-medencében a maga nemében egyedülálló lesz. A területet az önkormányzat térítésmentesen bocsátotta az alapítvány rendelkezésére. A majdani emlékpark tengerszint feletti magassága megegyezik a Gellért-hegyével, ezért gyönyörű kilátás nyílik Budapest jelentős részére, így ez lehet majd a főváros egyik új látványossága.

Lehullt a lepel: ilyen lesz a tér ( Fotó: Sáfár Tibor)

A kompozíció szobrait a közbeszerzési eljárás során kiválasztott R. Törley Mária Herman Lipót-díjas, kétszeres Nemzetközi Dante Biennálé-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, nem mellesleg a kerület díszpolgári címével kitüntetett szobrászművész készíti. Az emlékművet Luther Márton és Kálvin János mellett Bocskai István erdélyi fejedelem alakja képezi. A tervek szerint a hatalmas zöld térre egy három méter átmérőjű, kerek, fehér kőből készült szökőkút kerül, közepén egy gömbbel, amelyre három helyről folyik a víz, a medencéhez pedig három körbefutó lépcső vezet – a hármas szám a Szentháromságra is utal. A magas kútkáva oldalára a lutheránus, kálvinista egyházak jelmondatait és legfontosabb eszméjét tartalmazó idézeteket vésik, a kutat pedig padok ölelik körbe. A két egyházalapító egész alakos szobra egyforma távolságban áll a kút mellett, Luther felemelt kezében tekerccsel, Kálvin a Bibliát tartva. A kút mellett a vallásszabadságot biztosító bécsi békét megkötő Bocskai áll.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.