2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Szolnok

Negyed évszázad játék

Huszonöt év és tizenhat lemez – ezzel a két számmal is lehetne jellemezni a Quimby-életművet, azonban a zenekar negyedszázados pályafutása ennél többet mond. Az egyéni hangot megtalálni és megtartani. Talán ez a két tulajdonság az, ami felismerhetővé tesz egy zenekart, és a legtöbben abba buknak bele, hogy elveszítik azt, vagy rá sem találnak. A csapat legutóbb szombaton, a RepTárban adott koncertet, ennek apropóján válthattunk pár szót az együttes frontemberével.

Kiss Tibi azt mondta a fentebb felvetett problémára, hogy manapság pont az a legfőbb baj, ha egy művész az életművét nem a saját kiteljesedésének, hanem a profitnak szenteli. Sajnos az utóbbi időben számtalan példát lehet látni arra, hogy valaki stílust változtat, mert a zeneipar más trendet diktál, így viszont pont az egyéniség vész el. Kiss Tibi szerint ők ilyesmire alkalmatlanok, hiszen, ahogy fogalmazott: ezt csak szívből lehet csinálni, és soha nem fordult meg a fejükben, hogy bárki kedvéért bármin is módosítsanak. Ráadásul a hazai piac se túlságosan nagy, így az énekes véleménye szerint aki a haszonszerzés révén akar felkerülni a „palettára”, az inkább ne is foglalkozzon művészettel Magyarországon.


Mert ami változás volt is a zenekar életében, azt is ők maguk alakították. Ennek egyik megtestesülése, hogy kezdetben angolul írták a dalokat, hiszen a banda által példának tekintett zenekarok is ezt a nyelvet használták, és nekik is így volt alapvető. Kiss Tibi szerint sokkal inkább az volt a tudatos választás, hogy magyarul írjanak számokat, mert ahogy megteremtődött az itthoni Quimby-rajongótábor, úgy merült fel egyre inkább az igény a zenekar részéről, hogy anyanyelven játsszon, hiszen fontos volt kialakítani az intimitást a hazai publikummal.

A Quimby alapítása óta eltelt huszonöt év, most pedig az Üzenet nincs című dalukhoz jelent meg egy formabontó klip. A Jónás jelenései című új lemez kapcsán Kiss Tibi azt mondta, hogy a csapat megpróbálta „meghatározni”, hogy mit is képvisel vizualitásban a Quimby, és ennek szellemében jelenik meg a klipben egy steampunkos, szürreális vonal. Természetesen ez nem megy a régi értékek rovására, hiszen az együttes nyelvét továbbra is azok fogják megérteni, akik érzékenyek a szimbólumok világára.


A zenekar 25 éve tartó pályája és az év koncertjének választott Micsodaország jubileumi fellépés pedig akár azt is mondathatja velünk, hogy a Quimby is a hazai zenei élet egyik szimbóluma lett

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.