EUR: 304,47 Ft
CHF: 272,87 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Nemzetközi segítséget kér a német kormány

Nemzetközi segítséget kér a német kormány a hamburgi G20-csúcs alatt történt zavargások felelőseinek felkutatásához és felelősségre vonásához. Kedden megjelent adatok szerint a hét végén tartott tanácskozás megzavarására erőszakkal törekvő tüntetők legkevesebb 13 országból gyűltek össze az észak-németországi nagyvárosba.

A Berliner Morgenpost című lap beszámolója szerint Heiko Maas igazságügyi miniszter megkérte európai uniós kollégáit, hogy kezeljék elsőbbséggel a német jogsegélykérelmeket és gondoskodjanak a német igazságügyi hatóságok által kiadott európai elfogatóparancsok gyors végrehajtásáról.

Minisztertársainak írt levelében kiemelte, hogy a hét végi zavargásokról készült fényképek és videófelvételek elemzéséhez is szükséges az uniós partnerek támogatása, mert az erőszakos akciókban több száz külföldi vett részt.

Nemcsak a hamburgi bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról van szó, hanem a megelőzéséről is. Az együttműködést olyan módon kell továbbfejleszteni, hogy a következő csúcstalálkozó helyszínére már ne tudjanak lecsapni “az európai zavargásturizmus” résztvevői – írta a szociáldemokrata (SPD) miniszter.

Hozzátette, hogy ezek az emberek és a szélsőséges politikai mozgalmak tagjai mindenekelőtt az internet révén hangolják össze határokon átívelő tevékenységüket, ezért a velük szembeni fellépéshez is nemzetközi összefogás kell. Szervezkedésüket minden országban dokumentálni kellene, és a bizonyítékokat el kellene juttatni az érintett ország hatóságaihoz.

A péntek-szombati csúcstalálkozó alatt történt zavargásokkal összefüggésben kiadtak 51 elfogatóparancsot és őrizetbe vettek 186 embert, köztük 132 német, továbbá 8 francia, 7 olasz, 5 svájci, 4-4 török és orosz, 3 lengyel és 2-2 holland, spanyol és portugál állampolgárt. További 225 embert előállítottak, köztük 67 külföldit, akik 13 különböző országból érkeztek.

A zavargások résztvevőit a többi között súlyos testi sértéssel, rongálással, gyújtogatással gyanúsítják. A hamburgi rendőrségen külön nyomozócsoportot állítottak fel az ügyek feltárására. A város ügyészségének keddi tájékoztatása szerint egy 27 éves német férfit emberölési kísérlettel gyanúsítanak, amiért lézernyalábot irányított egy rendőrségi helikopterre, hogy elvakítsa a pilótát. A pilóta szemsérülést szenvedett.

A zavargásokban csaknem 500 rendőr megsebesült. Ők jutalmat, a műveletben részt vevő több mint húszezer további rendőr pedig 2-3 nap rendkívüli szabadságot kap. Egy sor társadalmi kezdeményezés is indult támogatásukra, például Hamburg új koncertpalotájában az Elbphilarmonie-ban – ahol ünnepi hangversenyt tartottak a Húszaknak – csütörtökön a rendőrök tiszteletére rendeznek hangversenyt. Több hotel ingyen ad szállást a csúcstalálkozóra más tartományokból átvezényelt rendőröknek, hogy elmehessenek a koncertre.

A zavargások károsultjainak megsegítésére a szövetségi kormány és a tartományi rangú Hamburg kormánya létrehoz egy pénzalapot, amelyből az ígéretek szerint gyorsan, a lehető legkevésbé bürokratikus módon adnak támogatást. A károk az első becslések szerint elérik a millió eurós nagyságrendet.

A rendbontások nyomán elkezdődött viták egyik fő témája a hamburgi városvezetés felelőssége. Olaf Scholz SPD-s első polgármester – a tartományi kormány vezetője – ugyan elismerte, hogy nem sikerült teljesíteni a biztonság fenntartásáról szóló ígéreteket, de nem akar lemondani.

“Ezt a győzelmet nem adom meg az erőszakos szélsőségeseknek” – mondta a politikus a Stern című hírmagazinnak.

Hangsúlyozta, hogy téves az az értelmezés, miszerint a jogállam kudarcát és egy törvényen kívüli terület kialakulását jelenti, hogy a rendőrök péntek éjjel több óráig nem hatoltak be a Schanzenviertel nevű városrész azon utcáiba, amelyekben a rendbontók barikádokat emeltek, gyújtogattak és a rendőrökre támadtak.

Mint mondta, “az állam nem mondott csődöt”, és a rendőrség mindent megtett a G20-csúcs biztonságos lebonyolításáért. A Schanzenviertelben azért nem tudták azonnal helyreállítani a rendet, mert nem számoltak annak a bűnözői típusnak a megjelenésével, amelynek képviselői a negyedben dühöngtek. A rendőrségnek gátlástalan, az indulataiknak szabad folyást engedő emberekkel volt dolguk, akik “elképzelhetetlen brutalitással, és a gerilla harcmodorra hasonlító fellépéssel” tevékenykedtek – mondta Olaf Scholz a Stern szerdai számában megjelenő interjúban az előzetesen közölt részletek szerint.

Egy kedden ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek többsége kiáll Hamburg vezetője mellett. A Bild című lapban közölt adatok alapján 58,9 százalék pártolja, hogy Olaf Scholz a hivatalában maradjon, míg 26,4 százalék szerint távoznia kellene.

Kapcsolódó Cikkek

  • A rendőrségnél akartak kokaint venni

    A rendőrségnél akartak kokaint venni

    Minden napra jut egy olyan történet, aminek hallatán az ember csak fogja a fejét és meggyőződése, hogy ennél nagyobb baklövést nem lehet elkövetni.

  • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

    Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

    A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.