EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb Salgótarján

Nógrádi pálinkák a legjobbak között

Nagykeresztúri, márkházai és palotási pálinkák is vannak a Nemzeti Pálinka-kiválóság Program és az országos pálinka-verseny közös megmérettetésének legjobbjai között. A Pálinka Országkóstoló nevet viselő szemle eredményhirdetésén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kijelentette: hazánkból öt földrész 76 országába értékesítenek pálinkát.

A Földművelésügyi Minisztérium először 2014-ben hirdette meg a Nemzeti Borkiválóság Program mintájára a Nemzeti Pálinka-kiválóság Programot, amelyet 2015-től kezdve a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) országos pálinka- és törkölypálinka versenyével közösen szerveznek. Fazekas Sándor miniszter elmondta: míg 2010-ben valamivel több mint 500 pálinkafőzde működött az országban, addig most már mintegy 600. A kereskedelmi főzdék száma is gyarapodott, 72-ről 138-ra. Az országkóstolóra nevezett tételek száma szintén emelkedett, 43 pálinkaháztól összesen 382 tétel érkezett. A program sikerét mutatja a pálinkakiválóság minősítést elérő tételek száma: összesen 115 ilyen címet ítéltek oda, míg TOP Pálinkakiválóság minősítést 46 esetben – sorolta Fazekas Sándor.


Francz Ilona/Földművelésügyi Minisztérium
kepal:
Az országos pálinka-minőségi versenyen három nógrádi főzde is a díjazottak között volt

Nógrádi pálinkák is vannak a legjobbak között. A nagykeresztúri CRUXX  Gemina Wines&Spirit kiérdemelte a Top Pálinkakiválóság címet “Marcipános” Berkenye pálinkájával, Pálinkakiválóság címet Erdei gyümölcs, Meggy és Vadbodza pálinkáikkal. Aranyérmesek lettek Meggy, Vadbodza és “Marcipános” Berkenye pálinkáik, ezüstérmes Erdei gyümölcspálinkájuk, bronzérmes Barrique szilva, Kiffer körte és “Szőlőhéj” törkölypálinkáik. A Márkházi Pálinkafőző Társaság Kft. Irsai Olivér szőlőpálinkája érdemelt ki Pálinkakiválóság címet. A márkházaiak ezüstérmesek lettek Irsai Olivér szőlőpálinkájukkal, bronzérmesek Szilva és Meggy pálinkáikkal. Nógrádból a Palotás pálinkaház került be még a legjobbak közé: Meggy pálinkájuk arany, Szeder, Irsai Olivér szőlő és Feketeribizli pálinkáik ezüst, Cigánymeggy és Vilmoskörte pálinkáik bronzérmesek lettek. Magyarország legjobb pálinkája címet 2017-ben a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlőpálinka kapta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.