EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Salgótarján

Nógrádi pálinkák a legjobbak között

Nagykeresztúri, márkházai és palotási pálinkák is vannak a Nemzeti Pálinka-kiválóság Program és az országos pálinka-verseny közös megmérettetésének legjobbjai között. A Pálinka Országkóstoló nevet viselő szemle eredményhirdetésén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kijelentette: hazánkból öt földrész 76 országába értékesítenek pálinkát.

A Földművelésügyi Minisztérium először 2014-ben hirdette meg a Nemzeti Borkiválóság Program mintájára a Nemzeti Pálinka-kiválóság Programot, amelyet 2015-től kezdve a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) országos pálinka- és törkölypálinka versenyével közösen szerveznek. Fazekas Sándor miniszter elmondta: míg 2010-ben valamivel több mint 500 pálinkafőzde működött az országban, addig most már mintegy 600. A kereskedelmi főzdék száma is gyarapodott, 72-ről 138-ra. Az országkóstolóra nevezett tételek száma szintén emelkedett, 43 pálinkaháztól összesen 382 tétel érkezett. A program sikerét mutatja a pálinkakiválóság minősítést elérő tételek száma: összesen 115 ilyen címet ítéltek oda, míg TOP Pálinkakiválóság minősítést 46 esetben – sorolta Fazekas Sándor.


Francz Ilona/Földművelésügyi Minisztérium
kepal:
Az országos pálinka-minőségi versenyen három nógrádi főzde is a díjazottak között volt

Nógrádi pálinkák is vannak a legjobbak között. A nagykeresztúri CRUXX  Gemina Wines&Spirit kiérdemelte a Top Pálinkakiválóság címet “Marcipános” Berkenye pálinkájával, Pálinkakiválóság címet Erdei gyümölcs, Meggy és Vadbodza pálinkáikkal. Aranyérmesek lettek Meggy, Vadbodza és “Marcipános” Berkenye pálinkáik, ezüstérmes Erdei gyümölcspálinkájuk, bronzérmes Barrique szilva, Kiffer körte és “Szőlőhéj” törkölypálinkáik. A Márkházi Pálinkafőző Társaság Kft. Irsai Olivér szőlőpálinkája érdemelt ki Pálinkakiválóság címet. A márkházaiak ezüstérmesek lettek Irsai Olivér szőlőpálinkájukkal, bronzérmesek Szilva és Meggy pálinkáikkal. Nógrádból a Palotás pálinkaház került be még a legjobbak közé: Meggy pálinkájuk arany, Szeder, Irsai Olivér szőlő és Feketeribizli pálinkáik ezüst, Cigánymeggy és Vilmoskörte pálinkáik bronzérmesek lettek. Magyarország legjobb pálinkája címet 2017-ben a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlőpálinka kapta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.