2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb XVI.kerület

Odafigyelnek a sajátos nevelési igényű gyermekekre

Szeptember 1-jétől gyógypedagógiai hálózat létesül a XVI. kerületi óvodákban. Az újonnan felvett szakemberek bemutatása során dr. Csomor Ervin alpolgármester elmondta, hogy minőségi ugrást szeretnének elérni a kiemelt figyelmet igénylő, sajátos nevelési igényű  gyermekek ellátásában.

Már megvannak az új munkatársak is (fotó: XVI. Kerületi Újság)

Mint az önkormányzat lapunkkal közölte, a hálózat működéséért a Margaréta Óvoda lesz felelős, a hálózat székhelye pedig az Árpádföldi Közösségi Házban lesz. Az ellátáshoz nyolc, magasan képzett új kollégát – logopédust, gyógypedagógust, fejlesztőpedagógust – alkalmaz ősztől az önkormányzat, sőt amennyiben igény mutatkozik rá, a létszámot bővíteni fogják.
Mivel évről évre nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma (a 2014/2015-ös tanévben 58 fő, a 2015/2016-ös tanévben 70 fő, a 2016/2017-es tanévben pedig 83 fő volt), az új tanévben a tavalyinál várhatóan több gyerekre kell számítani.
A gyermekek fejlesztésének és fejlődésének nyomon követésére az adatvédelmi szabályoknak is megfelelő informatikai program készül, amelyet az érintett szülők is figyelemmel tudnak majd kísérni.
Az alpolgármester azt is elmondta, hogy az önkormányzat az óvodák rezsiköltségén és az alkalmazottak bérezésén felül évente több mint 200 millió forintot biztosít az óvodák technikai működtetésére. Erre jó példa, hogy a gyermekek higiéniai eszközeire gyermekenként és nevelési évenként 50 ezer forintot költenek, de jut pénz többek között gyermekenként 5700 forint kirándulásra, 5029 forint rajzeszközökre és 3990 friss gyümölcsökre is.
Kiderült, hogy az Egy iskola, egy óvoda elnevezésű felújítási program keretében idén nyáron 233 millió forintból a Fecskefészek Óvoda Baross Gábor utcai új épülete szépül meg, ennek keretében három új csoportszobával, benne 75 férőhellyel lesz több. Ezenfelül megújul a Napsugár Óvoda Ágoston Péter utcai telephelyének udvara, és hamarosan átadják a Centenáriumi óvoda új torna- és fejlesztőszobáját is. Csomor Ervin alpolgármester bejelentette továbbá, hogy a soron következő őszi képviselő-testületi ülésen indítványozni fogja az óvoda pszichológusi létszámának emelését, valamint a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátásában részt vevő óvónők szakmai továbbképzésének finanszírozását.


A tervben szerepel, hogy kerületi szinten kettővel növelik az óvónők létszámát, hogy betegség vagy előre nem látható okok miatt a pedagógus hosszú távon ne maradjon egyedül a csoportban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.