EUR: 326,07 Ft
CHF: 280,57 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb XVI.kerület

Odafigyelnek a sajátos nevelési igényű gyermekekre

Szeptember 1-jétől gyógypedagógiai hálózat létesül a XVI. kerületi óvodákban. Az újonnan felvett szakemberek bemutatása során dr. Csomor Ervin alpolgármester elmondta, hogy minőségi ugrást szeretnének elérni a kiemelt figyelmet igénylő, sajátos nevelési igényű  gyermekek ellátásában.

Már megvannak az új munkatársak is (fotó: XVI. Kerületi Újság)

Mint az önkormányzat lapunkkal közölte, a hálózat működéséért a Margaréta Óvoda lesz felelős, a hálózat székhelye pedig az Árpádföldi Közösségi Házban lesz. Az ellátáshoz nyolc, magasan képzett új kollégát – logopédust, gyógypedagógust, fejlesztőpedagógust – alkalmaz ősztől az önkormányzat, sőt amennyiben igény mutatkozik rá, a létszámot bővíteni fogják.
Mivel évről évre nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma (a 2014/2015-ös tanévben 58 fő, a 2015/2016-ös tanévben 70 fő, a 2016/2017-es tanévben pedig 83 fő volt), az új tanévben a tavalyinál várhatóan több gyerekre kell számítani.
A gyermekek fejlesztésének és fejlődésének nyomon követésére az adatvédelmi szabályoknak is megfelelő informatikai program készül, amelyet az érintett szülők is figyelemmel tudnak majd kísérni.
Az alpolgármester azt is elmondta, hogy az önkormányzat az óvodák rezsiköltségén és az alkalmazottak bérezésén felül évente több mint 200 millió forintot biztosít az óvodák technikai működtetésére. Erre jó példa, hogy a gyermekek higiéniai eszközeire gyermekenként és nevelési évenként 50 ezer forintot költenek, de jut pénz többek között gyermekenként 5700 forint kirándulásra, 5029 forint rajzeszközökre és 3990 friss gyümölcsökre is.
Kiderült, hogy az Egy iskola, egy óvoda elnevezésű felújítási program keretében idén nyáron 233 millió forintból a Fecskefészek Óvoda Baross Gábor utcai új épülete szépül meg, ennek keretében három új csoportszobával, benne 75 férőhellyel lesz több. Ezenfelül megújul a Napsugár Óvoda Ágoston Péter utcai telephelyének udvara, és hamarosan átadják a Centenáriumi óvoda új torna- és fejlesztőszobáját is. Csomor Ervin alpolgármester bejelentette továbbá, hogy a soron következő őszi képviselő-testületi ülésen indítványozni fogja az óvoda pszichológusi létszámának emelését, valamint a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátásában részt vevő óvónők szakmai továbbképzésének finanszírozását.


A tervben szerepel, hogy kerületi szinten kettővel növelik az óvónők létszámát, hogy betegség vagy előre nem látható okok miatt a pedagógus hosszú távon ne maradjon egyedül a csoportban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.