EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Zalaegerszeg

Óriási károkat okozott a vihar

A természet megmutatta vad erejét június 29-én: 110 kilométer/órás orkán erejű széllel, jégesővel, alig negyedórás tombolással gyakorlatilag darabokra szedte Zalaegerszeget. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

160 esetben riasztották a katasztrófavédelmet a vihar okozta károk miatt. Leszakadt faágak, gyökerestől kidőlt fák, megbontott tetőszerkezetek, beázások, leszakadt vezetékek, törött autók borították el a várost – fogalmazott Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az extrém időjárás 16 óra után közelítette meg a várost, alig csöpögő esővel, ám szinte azonnal felhőgombába burkolta Zalaegerszeget. Az utcán tartózkodók közül sokan nem számítottak a hirtelen támadt orkán erejű szélre, ami pillanatok alatt földig hajtotta a fák ágait, kukákat repített, redőnyöket, kerítéseket bontott, kerti bútorokat szaggatott szét, sőt a járókelőket, bicikliseket is felborította. Hamarosan leszakadt az ég, cikáztak a villámok, vele együtt érkezett a jégverés is, a tornádószerű szélben képtelenség volt állva maradni. A szóvivő szerint a vihar lecsendesedése után a csatornák nem bírták a hirtelen nagy mennyiségben (körülbelül 15–30 mm) lehullt égi áldást, ezért az autók és a buszok tengelyig, félméternyi vízben evickéltek. A Zalaegerszeghez közeli Barlahidán ugyanebben az időben 54 milliméter csapadék esett egy órán alatt. A Platán soron, a Bíró Márton utcában, a Béke ligetben, a Hevesi Sándor Színház tetőszerkezetében, a Göcsej úton, valamint a Kertvárosban okozta a legtöbb kárt az időjárás. A környező településeken közel kétezer háztartásban sokáig nem volt áramszolgáltatás.


Fákat döntött
Fotó: Inhof András

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Törölték a 38. Tour de Hongrie zalai szakaszát is!

A verseny szervezői szerencsére időben, még a vihar előtt, Sümeg közelében megállította a versenybíróság, féltáv után törölték az útvonalat, elképzelni is szörnyű, mi történhetett volna, ha nem teszik, hiszen a bringások 50-70 km/h sebességgel is haladhatnak, viharzónában pedig életveszélyes lett volna versenyt tartani. A látványos eseményen a legjobb magyar kerékpárosok mérték volna össze a tudásukat közel 30 ország profi sportolóival, végig vonulva Zalaegerszegen is, egészen a Kazinczy téri célállomásig, amit sajnos a tomboló szél, és eső darabjaira bontott.


Utoljára 2014-ben Yvette, a mediterrán szürke ciklon okozott hasonlóan nem várt meglepetést a városlakóknak.  A globális felmelegedés hatásai többé nem puszta hipotézisek, lassan két évtizedes előrejelzések jósolták meg a szélsőséges időjárást, a gyakori hőhullámokat és extrém csapadékeloszlást, árvizeket és globális klímamenekülteket. A tudósok szerint, 170-szer gyorsabban melegszik a föld az emberiség miatt, fel kell tehát készülnünk a hasonló esetekre. Rómában például akkora a hőség, hogy elzárták a köztéri kutakat, a Földközi –tenger egyes helyeken 30 fokos.

Mire számíthatunk?

A szakemberek szerint érdemes felkészülnünk arra, hogy az időjárás a jövőben is tartogat meglepetéseket, sőt egyre többet! A folytatásban egyre több hirtelen lecsapó zivatart, szeptember közepéig tartó forró nyarat ígérnek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.