2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Ősi perui papnő rekonstruált arcmását mutatták be Limában

Ősi perui papnő rekonstruált arcmását mutatták be Limában régészek és kulturális vezetők.

A Cao úrnőjének nevezett nő a húszas éveiben halhatott meg mintegy 1700 évvel ezelőtt. A régészek úgy vélik, az ősi Peru egy sivatagos völgyében uralkodott, ahol művészien tetovált testét fegyvereivel és aranytárgyaival együtt eltemették.


Koponyája szerkezete és etnográfiai kutatások alapján régészeti orvosszakértők segítségével, 3D-technológiával készítették el arcmását, a munka tíz hónapig tartott – mondta Peru kulturális minisztere hétfőn.

Salvador del Solar hangsúlyozta, hogy az arcmással Peru egyik legértékesebb régészeti leletét akarták az egész világhoz közelebb vinni, a peruiakat pedig arra akarták emlékeztetni, hogy milyen gazdag az ország kulturális öröksége.

Cao úrnőjének mumifikálódott földi maradványait 2005-ben fedezték fel. A lelet ellentmondott annak a nézetnek, amely szerint a Chicama-völgyet 100 és 700 között uraló mocsika indiánok patriarchális társadalomban éltek.

Azóta számos mocsika nő múmiáját tárták fel, akik a sírmellékletek alapján jelentős politikai és vallási szerepet töltöttek be.

A régészeti és orvosszakértői vizsgálatok kimutatták, hogy Cao úrnője egy szülés szövődményeibe halt bele, egyébként egészséges életet élt.

Karját és lábát kígyók, pókok és természetfeletti motívumok tetoválásai díszítették.

Múmiája mellett egy megfojtott serdülő holttestét is feltárták, az El Brujó-i ásatási terület múzeuma szerint talán azért áldozták fel, hogy a papnő úti kalauza legyen a túlvilágon.

Cao úrnőjének arcmását július közepéig Limában, a kulturális minisztériumban, ezután az El Brujó-i múzeumban lehet megtekinteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan emelkedik a mobil eszközökkel bonyolított fizetések száma Kínában, miközben a személyi számítógépekről kezdeményezett fizetések visszaszorulóban vannak.

 • Betiltották az Ubert Bécsben

  Betiltották az Ubert Bécsben

  A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai vállalatnak, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.

 • Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Nem lehet megtiltani a törvényhozásnak, hogy közbelépjen, ha a helyhatóságok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a kisebbségek védelmében, ellenkező esetben a kisebbségi kérdés kizárólag helyi üggyé válna – állítja az a négy romániai alkotmánybíró, aki különvéleményt fogalmazott meg a marosvásárhelyi iskolaügyben.