2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Ózd

Partiumban és Erdélyben jártak a bolykisok

Negyedszer nyerte el a Határtalanul nevű pályázatot az ózdi Bolyky Tamás Általános Iskola. Ennek köszönhetően ötnapos kiránduláson vett részt egy csoport a történelmi Magyarország néhány nevezetes településén.

Fotó: Lokál
Képalá: A vadregényes Békás-szoroson is átkeltek

Május 3-tól 7-ig 44 tanuló és 5 kísérője ismerkedett meg a Partium és Erdély festői szépségű vidékeivel és az ott élő magyarokkal.


A túra  Nagyváradon, a Szent László Bazilikában kezdődött és a püspöki palota parkjában folytatódott, de megnézték a nagyváros főterét és további nevezetességeket is.

Az első éjszakát Nagyszalontán töltötték a Béke királynője gyermekotthonban, ahol ajándékokkal kedveskedtek az ott élő gyermekeknek, és meglátogatták Arany János emlékházát. Szovátán a festői Medve-tó, Farkaslakán Tamási Áron sírja szerepelt a programban.

A hazautazásig Csíksomlyón töltötték az időt, ahol barátságok szövődtek a vendéglátóikkal.

Jártak a csíksomlyói búcsú helyszínén, a Nyeregben és sétáltak a Békás-szorosban, bátorságpróbával fűszerezve.

A csíkszeredai Makovecz-féle Angyalos templomban orgonamuzsikát hallgattak, majd elvegyültek a majális forgatagában.

A sok közös játék, sport, táncház és ajándékozás után nehéz volt az elválás a vendéglátóktól. Korond érintésével a Sebes-Körös mentén, majd a Király-hágón átkelve, fárasztó út után értek haza. A csoport tagjainak nagy előnyt jelentett, hogy az érintett helyszínekből és nevezetességekből előzetesen felkészültek.

Fotó: Lokál
Képalá: A nagyváradi bazilika őrzi a magyarság értékeit

Fotó: Lokál
Képalá: Nyeregben – a csíksomlyói búcsú emblematikus helyét is meglátogatták

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.