EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Ózd

Partiumban és Erdélyben jártak a bolykisok

Negyedszer nyerte el a Határtalanul nevű pályázatot az ózdi Bolyky Tamás Általános Iskola. Ennek köszönhetően ötnapos kiránduláson vett részt egy csoport a történelmi Magyarország néhány nevezetes településén.

Fotó: Lokál
Képalá: A vadregényes Békás-szoroson is átkeltek

Május 3-tól 7-ig 44 tanuló és 5 kísérője ismerkedett meg a Partium és Erdély festői szépségű vidékeivel és az ott élő magyarokkal.


A túra  Nagyváradon, a Szent László Bazilikában kezdődött és a püspöki palota parkjában folytatódott, de megnézték a nagyváros főterét és további nevezetességeket is.

Az első éjszakát Nagyszalontán töltötték a Béke királynője gyermekotthonban, ahol ajándékokkal kedveskedtek az ott élő gyermekeknek, és meglátogatták Arany János emlékházát. Szovátán a festői Medve-tó, Farkaslakán Tamási Áron sírja szerepelt a programban.

A hazautazásig Csíksomlyón töltötték az időt, ahol barátságok szövődtek a vendéglátóikkal.

Jártak a csíksomlyói búcsú helyszínén, a Nyeregben és sétáltak a Békás-szorosban, bátorságpróbával fűszerezve.

A csíkszeredai Makovecz-féle Angyalos templomban orgonamuzsikát hallgattak, majd elvegyültek a majális forgatagában.

A sok közös játék, sport, táncház és ajándékozás után nehéz volt az elválás a vendéglátóktól. Korond érintésével a Sebes-Körös mentén, majd a Király-hágón átkelve, fárasztó út után értek haza. A csoport tagjainak nagy előnyt jelentett, hogy az érintett helyszínekből és nevezetességekből előzetesen felkészültek.

Fotó: Lokál
Képalá: A nagyváradi bazilika őrzi a magyarság értékeit

Fotó: Lokál
Képalá: Nyeregben – a csíksomlyói búcsú emblematikus helyét is meglátogatták

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.