2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület

Saly Noémi: Jaksics a gyökerekig ásott

Megnyílt a tavaly elhunyt gyűjtő, Jaksics György kollekcióján alapuló Élet – víz – sport – erő a Margitszigeten című körpanorámás, vetített képes helytörténeti kiállítás, amely a Budapesti Nyári Fesztivál időszaki kiállításaként szeptember végéig látogatható. Jaksics Györgyöt a Tabánban élő irodalom- és Budapest-történész, Saly Noémi is méltatta.

Bán Teodóra, a látványos tárlatot megrendező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Jaksics Györgyről azt mesélte, fiatal kertészként került a Margitszigetre, és beleszeretett a történelmi emlékekben és természeti szépségekben gazdag helybe.


– Tanulmányozni kezdte a Duna e gyöngyszemének páratlan kincseit, majd a históriájához fűződő minden tárgyat, dokumentumot felkutatott és megvásárolt. Ezernél is több tételt számláló gyűjteménye alapján állította össze az Üdvözlet Szent Margit szigetéről című könyvet. A kötet páratlan kordokumentumai kinagyítva váltják egymást a vasbeton atyja, Zielinski Szilárd által tervezett műemlék víztorony belső terében látható időszaki kiállításon.

A körbe-körbe haladó archív képeken egyebek mellett feltűnik a réges-régi léghajó-találkozó, az 1879-es színpompás népünnepély, az 1893-as turistamajális, a hajdani gyógyfürdő előtti ivókút és a forrásvíz ásványtartalmát tudató címke is.


A kötet lektora és egyes fejezeteinek szerzője, Saly Noémi kiemelte, hogy Jaksics György mindent összegyűjtött, ami a főváros szívében elhelyezkedő közpark elmúlt évszázadait jellemezte.

– Összeszedett régi képeslapokat, fürdőbelépőket, gyógyvízkatalógusokat, szállodai vendégkönyveket, térképeket, újságcikkeket, korabeli hirdetéseket, emlékplaketteket, érmeket, plakátokat, karikatúrákat, bélyegeket, gőzhajójegyeket, tagsági igazolványokat, meghívókat, menükártyákat és egyéb relikviákat. Nem felületesen gyűjtött, hanem leásott a gyökerekig, ahogy a fák szívják magukba a mélyből a tápanyagot. Nincs olyan apró mozzanat, amelyre ne figyelt volna, és minden részterület feldolgozásához a szerinte leghozzáértőbb szakértők tanácsát kérte ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.