2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Szeged

Sok a hajléktalan, kevés a parkoló

Szeged legrégebbi lakótelepe 55 éve viseli az Odessza nevet. Az első lakói szerint a városrészre kívül és belül is ráférne a megújulás. Ígéretek vannak, de az is biztos, hogy egyes problémák – mint például a hajléktalankérdés – a jövőben is megmaradnak.

Csúszással ugyan, de 2018 tavaszán kezdődik a zöldváros-projekt Odesszában – ígérte Kormos Tibor, az Együtt képviselője a SZEGEDma.hu hírportálon megjelent cikkben. Az 1960 és 1964 között épült lakótelepre ráfér a felújítás, azonban a lakosok szerint nem a legfőbb problémákra helyezik a hangsúlyt. Már a programmal kapcsolatos 2015-ös fórumon jelezték, hogy látványos tervek helyett inkább a gáz- és vízvezetékrendszer felújítására költenének, amelyet foltokban javítgattak, miközben a teljes rekonstrukcióra negyven éve várnak. Akkor Kormos az igényt jogosnak nevezte, de elismerte, nincs rá pénz.


Borzalmas és balesetveszélyes a Vedres utca járdája, ahogy Gabonakutató irányába megyünk. Hatalmas hézagok vannak, nem tudom, mikor óhajtják elkezdeni a felújítást fogalmazott Farkas Ferencné, a Tisza Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet elnöke. Kormos azt ígérte, egy év múlva lesz út- és járdafelújítás, de ez nem érint minden utcát, „mert ennyi pénze nincs a városban senkinek”.

Hatalmas rendetlenség van a Spar előtt. Úgy látom, hogy el kellene vinni a padokat, mert csak a hajléktalanok fekszenek rajtuk, folyamatosan alkoholt isznak, részegek – folytatta a gondok sorolását Farkas Ferencné. A zárt lépcsőházas házakba csak ritkán jutnak be, de az épületek oldalához már építettek „kalyibát”. A Máltai Szeretetszolgálat ételosztását követően a hajléktalanok a Kockaház utcán keresztül mennek a ligetbe aludni. A lakók szerint szerencsésebb lenne, ha a város mindenkinek szállást biztosítana.


Eső után

A vízelvezetés kérdése is többször előkerült az utóbbi időszakban. Az előző években a Csanádi és a Vedres utcára, most a Kockaház utca eső utáni állapota miatt panaszkodtak a helyiek. Ez utóbbi megjavíttatását tervezi a képviselő.

Nagyon sokat nem lehet tenni velük, mert a törvény védi őket, mint bármelyik más magyar állampolgárt. Nem állíthatom fel a padról, ha azon fekszik – reagált a SZEGEDma.hu-nak Kormos. Elismerte, hogy a Máltai Szeretetszolgálat épülete vonzza az érintetteket, azonban ezt normálisnak tartja, mert az intézménynek ez is feladata. A közterületen való alkoholfogyasztást tiltja a vonatkozó önkormányzati rendelet, az ellene való fellépést azonban nem a saját feladatának tartja a képviselő, hanem a közterület-felügyelők dolgának. – De ki az a közterület-felügyelő, aki mindenhol jelen van? Ilyen nincs! Duplázni kellene a számukat? Nagyon nehéz tetten érni őket – vélekedett.

Így egyelőre megmarad a hajléktalankérdés. Ugyanúgy, ahogy a parkolóhelyhiány, amelyről csak ennyit mondott a városatya: „Semmit sem tudunk tenni, mert ma már a zöldterület rovására nem fognak kialakítani új parkolót”.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.

 • Sportkomplexumot avattak

  Sportkomplexumot avattak

  Műfüves labdarúgópályán, műanyag burkolattal ellátott kosárlabdapályán, rekortán futócsíkon és egy szabadtéri kondiparkban is sportolhatnak mostantól a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai.