EUR: 318,31 Ft
CHF: 273,71 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld

Soros egyeteme a Velencei Bizottságnak sem tetszik

Helyszíni látogatást tartott Budapesten az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottsága (VT), amely megállapította, hogy a felsőoktatási törvény módosítása nem érinti a Közép-európai Egyetem működését, Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia és az oktatási szabadság – írja a pestisracok.hu.

A delegáció tagjai a helyszíni látogatás és a magyar szakmai vezetőkkel történt egyeztetések után elismerték, hogy az ET tagállamai különbözőképpen szabályozták a külföldi egyetemek működését, és nem vitatták a magyar kormányzat jogát ahhoz, hogy meghatározza, külföldi egyetemek milyen feltételek mellett folytathatnak oktatási tevékenységet Magyarországon – írja a pestisracok.hu.


Soros György egyetem nem hajlandó tárgyalni (Fotó: MTI)

A június 30-i látogatáson kiderült: a Velencei Bizottság szerint is kérdéseket vet fel a Közép-európai Egyetem (KEE) és a Soros-féle CEU működése. A bizottság tagjait az érdekelte, hogy a felsőoktatási törvény módosítása milyen hatással lesz a hazánkban működő egyetemekre, és hogy indokolt volt-e azokra kiterjeszteni a rendelkezéseket.

Megállapították: a Közép-európai Egyetem és a Soros-egyetemként emlegetett CEU működési struktúrája kérdéseket vet fel. A bizottság egyetértett a kormánnyal abban, hogy Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia és az oktatási szabadság.


Alusz Kristóf: több külföldi egyetem működésének megteremtése már körvonalazódik
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Pesti Srácok Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízottat idézi, aki kiemelte: vita csak a Soros-egyetemmel kapcsolatban alakult ki, viszont Kína, Thaiföld és az egyesült államokbeli McDaniel College esetében a megoldás már körvonalazódni látszik. Sőt a kínaiak jelezték: újabb felsőoktatási intézményt indítanának Magyarországon.

A portál kiemeli, hogy az Emmi, az NGM, az IM, a KKM, az Oktatási Hivatal, a NAV, illetve Budapest Főváros Kormányhivatala szakértőiből kialakított munkacsoport, amely a külföldi egyetemekkel történő konzultáció lehetőségét biztosítja, illetve szakmai segítséget nyújt az államközi megállapodások kidolgozásához, csak a CEU-val nem tud érdemi párbeszédet kialakítani, mivel ők politikai kérdésként kezelik az ügyet.

Felhívták a figyelmet a CEU és a Közép-európai Egyetem struktúrájával kapcsolatos kérdésekre, rámutatva arra is, hogy bár a CEU New York állambeli címmel van bejegyezve, amerikai akkreditációja a magyarországi címre szól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.