2018. augusztus 17., péntek
Jácint

Belföld

Szijjártó: Magyarország az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Magyarország az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt.

A miniszter kedden telefonon nyilatkozott Moszkvából az MTI-nek, ahol előző nap találkozott orosz kollégájával.


“A történelemből mi világosan megtanultuk, hogy ha Kelet és Nyugat, Oroszország és az Egyesült Államok között jó a kapcsolat, az jó Közép-Európának, ha pedig rossz a kapcsolat a keleti és a nyugati hatalmak között, abból Közép-Európa mindig vesztesként kerül ki” – húzta alá a magyar diplomácia vezetője.

Moszkva is nagy várakozással tekint Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök első találkozója elé a hamburgi G20-csúcstalálkozón – mondta el Szijjártó Péter.

A magyar tárcavezető megerősítette Lavrovnak, hogy Magyarország az európai biztonság szempontjából abban érdekelt, hogy mielőbb béke legyen Szíriában, ezért minden erre irányuló nemzetközi erőfeszítést nagyra becsül.

Szóba került Észak-Korea is, melyet Magyarország globális veszélynek tekint, s ezért közös fellépést szorgalmaz a nemzetközi közösség részéről Phenjannal szemben.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Szergej Lavrov élénk érdeklődést mutatott a Magyarország ellen a menekültek áthelyezésének megtagadása miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás iránt. A magyar tárcavezető arról biztosította orosz kollégáját, hogy Magyarország nem fog engedni semmilyen nyomásgyakorlásnak, és nem fog beengedni illegális bevándorlókat.

A miniszter kedd délután Kirill pátriárkával találkozik, szerdán pedig megbeszéléseket folytat Pavel Kolobkov sportminiszterrel, Nyikolaj Fjodorovval, az orosz törvényhozás felsőházának első elnökhelyettesével és Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Petike apját okolja az anya

  Petike apját okolja az anya

  Sosem bocsátom meg a férjemnek, hogy öngyújtót adott a fiam kezébe, majd hagyta meghalni a tűzben Petikét. Azt kívánom neki, hogy élete végéig börtönben üljön – nyilatkozta a Lokálnak Csebján Gizella, akinek ötéves gyermeke hétfőn égett halálra kosdi otthonuk fészerében.

 • Kipakolhat az ügyészség a kémügy részleteiről

  Kipakolhat az ügyészség a kémügy részleteiről

  Megkezdődött az MSZP kormányok titkosszálgalati vezetői, Galambos Lajos, Laborc Sándor és Szilvásy György ellen lefolytatott büntetőügy titkos iratainak felülvizsgálata – értesült a Magyar Idők.

 • Hamisan vádolták a fideszes képviselőt

  Hamisan vádolták a fideszes képviselőt

  A VIII. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg a Központi Nyomozó Főügyészség aazl, hogy nyomozzák ki, ki próbálta hamis váddal besározni a kampány során a Fidesz-KDNP tapolcai képviselőjelöltéjét, Fenyvesi Zoltánt.