2019. február 15., péntek
Georgina, Kolos

Külföld

Több mint 100 ezer migráns kelt át idén a Földközi-tengeren

Összesen 101 210 migráns és menedékkérő érkezett január eleje óta Európába a Földközi-tengeren keresztül, és 2247-en vesztek oda vagy tűntek el az út során – tudatta kedden a genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A migránsok közül több mint 85 ezren Olaszországot vették célba, csaknem 9300-an Görögországot, mintegy 6500-an pedig Spanyolországot választották.


Az IOM a múlt pénteken a spanyol adatok beérkezése előtt még 95 768-ra becsülte számukat.

A 2016-os év ugyanezen időszakában, azaz január 1-je és július 3-a között kétszer ennyi, 231 503 ember érkezett Európába a Földközi-tengeren át. Eltér a migránsok legfőbb úti célja is: míg korábban Görögország volt az elsődleges célállomásuk, idén 85 százalékuk inkább Olaszország felé indult el.

Az IOM vezetője, William Lacy Swing felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy segítsék a kontinens déli részén található országokat a migránsok fogadásában és ellátásában.

Ez a kérdés “nem tekinthető kizárólagosan Olaszország problémájának, hiszen egész Európa érintett benne” – szögezte le a nemzetközi szervezet igazgatója.

Olaszországból eddig valamivel több mint 7300 migránst telepítettek át az Európai Unió más tagállamaiba.

Kapcsolódó Cikkek