EUR: 305,09 Ft
CHF: 276,39 Ft
2017. július 25., kedd
Kristóf, Jakab

Sport

Többmilliárdnyian nézik a budapesti vb-t

Ma kezdődik a vizes sportágak budapesti világbajnoksága. Az alábbiakban az ország történetének legnagyobb sporteseményéhez kapcsolódó érdekességekből emelünk ki néhányat.

MTI Fotó: Cseke Csilla


Tánclépésben a Lánchídnál

A ma este 21 órakor a Lánchíd pesti hídfője melletti Duna-parton kezdődő ünnepélyes megnyitó alkalmi színpadát négy, egyenként 1600 tonnás uszályból alakították ki. Az 500 táncos mellett több amatőr néptáncegyüttes, artisták, akrobaták, balettművészek és rg-sek is fellépnek. A helyszín megközelíthető az 1-es, a 2-es, a 3-as metró, a 47-es, a 49-es villamos vagy a 9-es busz Deák Ferenc téri megállóhelyétől gyalogosan, néhány perces sétával.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Megdől a kazanyi rekord?

Az előzetes nevezések alapján 186 ország csaknem 2400 versenyzője vesz részt a vb-n, de ez a szám még tovább nőhet, és elérheti a két évvel korábbi vb-rekordot. Kazanyban ugyanis 190 ország 2651 sportolója nevezett.

Vb-költségek

A szervezőbizottság szerint 130,4 milliárd forintba kerül az esemény: a vb költsége 46,4 milliárdra rúg, ezenkívül összesen több mint 84 milliárd forintnyi összegben valósítottak meg tartós fejlesztéseket Budapesten és a Balatonnál.

Budapest, 2017. június 28.
Építkezés a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének helyszínén, a Jane Haining rakparton 2017. június 28-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Aranyos úszóink

Az 1973 óta rendezett világbajnokságokon  26 aranyérmet nyertek a magyar úszók, a teljes vb-éremgyűjtemény pedig 66-ra rúg. Az első magyar aranyat 1973-ban Belgrádban Hargitay András nyerte 400 m vegyesen, míg a legutóbbi aranyat két éve Hosszú Katinka (200 és 400 m vegyes), valamint Cseh László (200 m pillangó) nyakába akasztották, akik Budapesten ismételhetnek.

Önkéntesek szolgálatban

A világbajnokság színhelyein 2500 önkéntes – köztük 15 külföldi – segíti a szervezők munkáját, akik több mint 30 területen minimum tíz napig dolgoznak napi egy műszakban. Az augusztus 7-én rajtoló masters-vb-n 1000 önkéntes segédkezik. 

Jegy nélkül szurkolhatunk

Budapesten két, Balatonfüreden egy szurkolói zónát alakítanak ki, melyek a masters-vb zárónapjáig, augusztus 20-ig működnek. A hatalmas kivetítőkkel ellátott, ingyenes szurkolói zónákba reggel 9-től estig – az események zárásáig – várják azokat, akik nem jutottak belépőhöz.

Készenlétben a mentők

Az Országos Mentőszolgálat és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársain kívül 550 fős egészségügyi személyzet lesz jelen a világbajnokságon. Az eseményre külön mentésirányítási csoportot hoztak létre, és lesz olyan időszak, amikor 26 mentőegység áll vb-készültségben.

MTI Fotó: Bruzák Noémi


Rengetegen a tévék előtt

A statisztika szerint a 2013-as barcelonai vb-t 4,5 milliárdnyian látták, míg a 2015-ös kazanyi vb-t 6,8 milliárdnyian követték nyomon a tévé képernyője előtt. A FINA vezérkara ennél is nagyobb nézettségre számít Budapesten.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kínában haknizik Ronaldo

  Kínában haknizik Ronaldo

  Bár a Real Madrid már megkezdte a felkészülést a következő szezonra, és épp Észak-Amerikában edzőtáborozik, sőt már meccset is játszott, a csapat legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo még mindig nem csatlakozott a gárdához.

 • Kormos Villő: Csodálatosak a szurkolók!

  Kormos Villő: Csodálatosak a szurkolók!

  Kormos Villő műugró nem tagadja, hogy maradt benne egy kis hiányérzet a 17. FINA világbajnokságon mutatott szereplése miatt, de óriási élmény volt hazai közönség előtt szerepelni, ami örök életre emlékezetes marad számára.

 • Kozma Dominik belefogyott a váltóba

  Kozma Dominik belefogyott a váltóba

  Szinte pillanatok alatt megszabadult jó tízkilónyi súlyfeleslegétől Kozma Dominik. A 4 x 100-as gyorsváltóval bronzérmet nyert kvartett tagja szerint a fanatikus közönség biztatása egy-két másodpercnyi előnyt biztosított számukra.