EUR: 304,76 Ft
CHF: 273,00 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Tovább gyilkolnak a dzsihadisták

Már ötszáztíz halottja van az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges fegyveresek és a kormánycsapatok közötti harcoknak a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban – közölte a hadsereg kedden.

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy eddig a lázadók mintegy 381 tagjával végeztek, ugyanakkor elesett 90 katona, és meghalt 39 civil.

Marawiban és környékén hetedik hete folyik a harc az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szövetséges helyi fegyveresek – a Maute csoport – és a kormányerők között. A lázadók azt követően foglalták el a várost, hogy a kormányerők – sikertelenül – megpróbálták elfogni az Iszlám Állam helyi “emírjét”, Isnilon Hapilont. Rodrigo Duterte elnök májusban szükségállapotot hirdetett Mindanao szigetén, ennek hatálya elvileg tíz nap múlva lejár.

A keddi bejelentéssel egy időben Delfin Lorenzana védelmi miniszter cáfolta azokat a helyi médiahíreket, amelyek szerint a konfliktusban már legalább kétezer civil vesztette életét. Egyben arra szólította fel a közvéleményt, hogy ne üljön fel az ellenőrizetlen híreknek, amelyek riadalmat, pánikot és bizonytalanságot kelthetnek.

“Az ilyen értesülések ártanak a jelenleg folyó hadműveleteknek. Kárt okoznak az ország gazdaságának és nemzetközi tekintélyének” – szögezte le közleményében Lorenzana.

A miniszter egyben csillapítani igyekezett azokat a félelmeket, amelyeket egyes parlamenti képviselők kezdeményezése keltett a szükségállapot ötéves meghosszabbításáról. Mint mondta, Duterte elnöknek a hadsereg főparancsnokaként bevezetett rendkívüli intézkedését, a szükségállapotot csak akkor kell alkalmazni, ha az ország nemzetbiztonsági körülményei megkövetelik. A Fülöp-szigetek alkotmánya pontosan meghatározta egy szükségállapot korlátait, azt is, hogy ne éljenek vissza vele, mert annak következményei lesznek a békére, a közrendre, a gazdaságra, a kereskedelemre, a turizmusra, valamint a lakosság életére – emelte ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.