EUR: 325,37 Ft
CHF: 279,88 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Békéscsaba

Túlélőkalauz a nyári hónapokra

A nyári időszakra vonatkozóan több olyan intelmük is van a szakembereknek, amelyeket évek óta rendszeresen hallunk, de ettől függetlenül nem árt átismételni, hogyan óvhatjuk a szervezetünket a nyári melegtől, az erős napsugárzástól.

Az egyik talán legfontosabb tennivaló ilyenkor a nagyobb mennyiségű folyadék bevitele, leginkább ezzel segíthetünk a szervezetünknek a „túlélésben”, hiszen nyáron szélsőségesebb körülményekhez kell alkalmazkodnia. Ha tehetjük, ízesítetlen vizet válasszunk, vagy ásványvizet, esetleg gyógyteákat, gyümölcs- vagy zöldségleveket. Kerüljük a szénsavas, cukros üdítőket, mert azok pluszterhelést jelentenek a szervezetnek – tanácsolja Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke. És bár csábítóak a hűtött innivalók a melegben, ajánlott a szobahőmérsékletnél alig hidegebb italok választása, mert ha túl hidegen fogyasztjuk, a szervezetünk védekezésképpen magát kezdi el fűteni. Ételek tekintetében is legyünk körültekintőek: inkább válasszunk könnyű, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó fogásokat, hogy ne terheljük a szervezetet.


Fontos a rendszeres folyadékpótlás
MTI Fotó: Balázs Attila

A bőrünket védjük az erős napsugárzástól, használjunk magas faktorszámú naptejet. Ha tűző napra kell mennünk, mindenképpen viseljünk kalapot. De a legyengült immunrendszerű, beteg emberek inkább csak a reggeli vagy kora esti időszakban tartózkodjanak a szabad levegőn, amikor alacsonyabb a hőmérséklet. Külön figyelmet kell fordítani a gyermekekre. Ajánlott a vékony anyagú, de a testük nagy részét takaró ruha használata, így biztosan nem lesz rájuk káros hatással a napsugárzás. Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese arra is figyelmeztet, hogy a túlzásba vitt napozás mellékhatásai néha csak évek múlva jelentkeznek, ezért most legyünk óvatosak.

A szökőkutak vízminősége nem ellenőrzött, így nem árt vigyázni vele (MTI/AP/Danny Lawson)

Amivel még érdemes vigyázni, az a szökőkút vize. A szökőkutak vizének minősége ugyanis nem ellenőrzött, ezért a hűsölés helyett inkább csak gyönyörködjünk bennük – ajánlja dr. Maráczi Gabriella. Főleg, hogy sok állat is szívesen hűti magát a kutakban, ami miatt sokféle fertőzést is el lehet kapni. A strandok medencéit az üzemeltető és a hatóságok is rendszeresen ellenőrzik, így hűsölésre inkább azokat válasszuk.


Amire a nyári melegben szintén érdemes vigyázni, az az alkoholfogyasztás. A magasabb hőmérséklet miatt ugyanis a testben lévő erek tágabbak, mint egyébként, és maga az alkohol is értágító hatással bír. A kettő együtt pedig komoly problémákhoz vezethet. Tehát ha valaki alkoholos italt szeretne fogyasztani, mindenképpen alacsonyabb alkoholtartalmút válasszon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.