EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Békéscsaba

Túlélőkalauz a nyári hónapokra

A nyári időszakra vonatkozóan több olyan intelmük is van a szakembereknek, amelyeket évek óta rendszeresen hallunk, de ettől függetlenül nem árt átismételni, hogyan óvhatjuk a szervezetünket a nyári melegtől, az erős napsugárzástól.

Az egyik talán legfontosabb tennivaló ilyenkor a nagyobb mennyiségű folyadék bevitele, leginkább ezzel segíthetünk a szervezetünknek a „túlélésben”, hiszen nyáron szélsőségesebb körülményekhez kell alkalmazkodnia. Ha tehetjük, ízesítetlen vizet válasszunk, vagy ásványvizet, esetleg gyógyteákat, gyümölcs- vagy zöldségleveket. Kerüljük a szénsavas, cukros üdítőket, mert azok pluszterhelést jelentenek a szervezetnek – tanácsolja Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke. És bár csábítóak a hűtött innivalók a melegben, ajánlott a szobahőmérsékletnél alig hidegebb italok választása, mert ha túl hidegen fogyasztjuk, a szervezetünk védekezésképpen magát kezdi el fűteni. Ételek tekintetében is legyünk körültekintőek: inkább válasszunk könnyű, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó fogásokat, hogy ne terheljük a szervezetet.


Fontos a rendszeres folyadékpótlás
MTI Fotó: Balázs Attila

A bőrünket védjük az erős napsugárzástól, használjunk magas faktorszámú naptejet. Ha tűző napra kell mennünk, mindenképpen viseljünk kalapot. De a legyengült immunrendszerű, beteg emberek inkább csak a reggeli vagy kora esti időszakban tartózkodjanak a szabad levegőn, amikor alacsonyabb a hőmérséklet. Külön figyelmet kell fordítani a gyermekekre. Ajánlott a vékony anyagú, de a testük nagy részét takaró ruha használata, így biztosan nem lesz rájuk káros hatással a napsugárzás. Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese arra is figyelmeztet, hogy a túlzásba vitt napozás mellékhatásai néha csak évek múlva jelentkeznek, ezért most legyünk óvatosak.

A szökőkutak vízminősége nem ellenőrzött, így nem árt vigyázni vele (MTI/AP/Danny Lawson)

Amivel még érdemes vigyázni, az a szökőkút vize. A szökőkutak vizének minősége ugyanis nem ellenőrzött, ezért a hűsölés helyett inkább csak gyönyörködjünk bennük – ajánlja dr. Maráczi Gabriella. Főleg, hogy sok állat is szívesen hűti magát a kutakban, ami miatt sokféle fertőzést is el lehet kapni. A strandok medencéit az üzemeltető és a hatóságok is rendszeresen ellenőrzik, így hűsölésre inkább azokat válasszuk.


Amire a nyári melegben szintén érdemes vigyázni, az az alkoholfogyasztás. A magasabb hőmérséklet miatt ugyanis a testben lévő erek tágabbak, mint egyébként, és maga az alkohol is értágító hatással bír. A kettő együtt pedig komoly problémákhoz vezethet. Tehát ha valaki alkoholos italt szeretne fogyasztani, mindenképpen alacsonyabb alkoholtartalmút válasszon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.