2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Hódmezővásárhely

Vásárhelyi kezek teszik szebbé a szegedi zsinagógát

A szegedi zsinagóga nagyszabású felújítása még 2016-ban kezdődött. A díszbádogosmunkákat a hódmezővásárhelyi Pálfi Lajos és csapata végzi Szeged ikonikus épületén. Munka közben is láthattuk a csapatot, és közben sok mindent megtudtunk a szakmáról, a zsinagógáról és persze a munkát végző emberekről.

Tavaly augusztusban kezdődtek meg a zsinagóga felújítási munkálatai

A szegedi zsinagóga feldúlt udvarával, felállványozott mivoltában is gyönyörű, és hamarosan újra teljes pompájában ragyoghat. Mint macska a forró bádogtetőn, úgy mozogtak a több mint 50 méter magasban a mesterek – név szerint Pálfi Lajos, Jankovics Zsolt, Bánfi László Norbert és Csurár Tibor –, amikor munkavégzés közben meglestük őket.


Pálfi Lajos családja idősebb tagjaitól tanult meg mindent a bádogos szakmáról

A csapatot kiegészíti Pálfi Róbert (aki az interjú alatt nem tudott jelen lenni), illetve nyáron besegít még Lajos és Norbi fia is, Bánfi Milán és Pálfi Lali. Egy családként végzik tehát a munkát, és sokuk esetében tényleges rokoni kapcsolatról beszélhetünk. Legtöbben a szakma minden csínját-bínját ugyancsak az idősebb generáció tagjaitól tanulták meg, nem az iskolapadban, bár mindegyiküknek van végzettsége. A fiatalabbakat is tanítgatják, és ahogy Lajos fogalmazott, Milánnak és Lalinak egyaránt rááll erre a keze.

Jankovics Zsolt, Csurár Tibor és Bánfi László Norbert

Pálfi Lajos nagyapja és apja is bádogos volt, és végül ő maga is kitanulta ezt a mesterséget. A puszta funkció – tehát a természeti erők elleni védelem – mellett az esztétikum is nagyon nagy szerepet kap ebben a munkában, így a zsinagóga épületének esetében is. Nagyon szigorú szabályok szerint kell dolgozniuk, hiszen megvan, milyen elemeket lehet használni. Tavaly szeptember óta dolgoznak ezen a fiúk, ami azt jelenti, hogy 8500-9000 óra munkájuk van benne. Eddig összesen hat és fél tonna anyagot használtak fel (100 kilogramm bádog 20 négyzetmétert fed le). A csapat következő munkája Hódmezővásárhelyen lesz, a Városháza felújítása során lehet majd megfigyelni tehetségüket. Azonban Pálfi Lajosnak van egy nagy álma, mégpedig a budapesti Operaház rekonstrukciójában való részvétel. – Az egy olyan referenciamunka lenne, amivel örökre letennénk a névjegyünket ebben a szakmában – tette hozzá.


Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.