2017. november 02., csütörtök
Achilles

Belföld

Volt szövetségese lett Vona ellenfele

Rend és Igazságosság néven új radikális párt és mozgalom jön létre a Jobbik és Vona Gábor politikájából kiábrándultak táborából. A RIA rövidítésű pártot Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester, Vona egykori kedvence alapította.

Amolyan Gyurcsány–MSZP–DK módra teljes a szétesés a Jobbikban. Vona politikája oda juttatta a pártot, hogy az újonnan alakuló formációnak több egykori jobbikos mellett sikerült megnyernie a mozgalom első számú emberének Tyirityán Zsoltot, aki „civilben” a Betyársereg vezetője, és melléjük állt Szabó Attila, a különösen antiszemita vecsési Jobbik volt elnöke is. Az Origo arról ír, hogy a Rend és Igazságosságot azért hívták életre, mert kiábrándultak a néppártosodást hazudó pártból és a hatalomért elvtelenül politizáló Vonából. A párt elnöke az alapító Orosz Mihály Zoltán lehet.


Vona és Orosz: ekkor még nagy volt a barátság

 

Az, hogy Orosz Mihály Zoltán gyakorlatilag ráindít az identitászavarral küszködő Jobbikra egy friss radikális pártot, azért is pikáns helyzet, mert Vona Gábor és az érpataki polgármester egészen tavalyig szövetségesek voltak. Az Orosz által kigondolt, legtöbbször rasszistának bélyegzett Érpataki-modell integrációs terveit ugyanis a Jobbik előszeretettel használta azon a néhány településen, ahol nyert a legutóbbi önkormányzati választásokon, minderről pedig együttműködési megállapodást is aláírt egymással a két politikus 2013-ban.

Orosz az Origo érdeklődésére elmondta, hogy hiába volt sikeres a rendszer, Vona egy beszélgetésük alkalmával közölte vele, hogy a médiatámadások miatt elengedi a projektet, mert azok veszélyeztetik a Jobbik hatalomra kerülését. Márpedig egyetlen cél létezik, ez pedig a kormányzás megszerzése.


A Lokál úgy tudja, hogy a Simicska Lajossal ennek az érdekében kötött háttérmegállapodás volt az utolsó csepp a pohárban, ez és az ezzel járó folyamatos köpönyegforgatás sokaknál végleg betette a kaput.

Simicska Lajosnak is szerepe lehetett a szakadásban

 

Erre utalhat az is, hogy Orosz szerint a Jobbik abszolút a kommunikációs szakemberek kényének és a népszerűség hajszolásának van alárendelve. Ha a tanácsadók egyik nap azt akarják, hogy Vona mondjon á-t, mert akkor fél százalékkal többen szeretik majd, akkor megteszi, ha másnap ennek éppen az ellenkezőjére kérik, akkor azt is – mondta a polgármester, aki szerint kiderült, hogy a Jobbik vezetésének nem érték-, hanem érdekrendszere van, amellyel ő nem tud azonosulni. „Azt gondolják, hogy a cél szentesíti az eszközt, de ilyen nincs, ez legfeljebb a lelkiismeretük elaltatására jó. Zárdát sem lehet prostitúciós pénzből alapítani.”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Gémesi György: Gyurcsány hiteltelen

  Gémesi György: Gyurcsány hiteltelen

  Interjút adott a HVG-nek Gödöllő polgármestere, aki szerint az elmúlt 27 év pártjai lejáratták magukat, a jobbikban volt szkinhedek ülnek, Juhász és Gyurcsány hiteltelenek.

 • A Kincsem nyitja a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált

  A Kincsem nyitja a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált

  A Kincsem vetítésével nyílik meg csütörtökön este a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Laemmle’s Monica Film Centerben, ahol jelen lesz a film rendezője, Herendi Gábor is – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

 • A tömeg irányítójaként azonosították Ahmed H.-t

  A tömeg irányítójaként azonosították Ahmed H.-t

  Több rendőr is hangadóként, a tömeg irányítójaként azonosította a Szegedi Törvényszéken csütörtökön, a megismételt elsőfokú eljárásban felolvasott vallomásában azt a szíriai férfit, akit a röszkei közúti átkelőnél 2015 szeptemberében történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolnak.

 • Szijjártó: A kormány segít a Franciaországban lebontandó kereszt Magyarországra szállításában

  Szijjártó: A kormány segít a Franciaországban lebontandó kereszt Magyarországra szállításában

  A kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.