EUR: 321,27 Ft
CHF: 283,37 Ft
2018. november 21., szerda
Olivér

Belföld

Zöldebb és fásabb lesz a jövő Városligete

A Garten Studio által nemrégiben a nagyközönségnek is bemutatott tájépítészeti vázlattervről honlapunkon is hírt adtunk, ám érdemes a tervet közelebbről is szemügyre venni. Ezúttal a zöld elképzelésekről, a fák jövőjéről, a megújuló városligeti park flórájáról olvashatnak.

-A tervezés során kiemelt célunk volt a park eredeti jellegének megőrzése, a történetiség – a Városliget egykori tervezője, Nebbien Henrik elképzeléseinek szem előtt tartása – és az alapvető parkfunkciók erősítése is. Fontos az egyensúly megteremtése a zöld környezet, az infrastruktúra és az épületek között – mondja Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője.

A tervező csapat többek közt különböző jellegű zöldfelületek létrehozásával szeretné teljesen megújítani a liget növényállományát. Nyírt, öntözött gyepeket képzelnek el az intenzívebben használt területrészeken, magas, változatos (úgynevezett biodiverz) gyepeket a kevésbé látogatott helyeken. Háromszintes növényállományban, alapvetően fűvel, virágokkal borított ligetben gondolkodnak, ahol rehabilitálnák a cserjeszintet és a vízparti növényzetet is, és terveik nyomán elősegítenék a természetes tópartok megjelenését – olvasható a Ligetbudapest.hu oldalán.


-Fakivágásokat csak a legkisebb szükséges mértékben javasolunk: a beteg vagy balesetveszélyes fák eltávolítása szerepel a terveink között, illetve a magoncok, sarjak, besűrűsödött faállomány egészségügyi szempontok miatti ritkítása – tér ki az egyik legfontosabb témára Szloszjár György. -Természetesen fatelepítés is lesz a ligetben: elsősorban a történetiségnek megfelelő térstruktúra kialakítása a cél, illetve a lombkoronaszint kiegészítése, a flóra revitalizálása – teszi hozzá a szakember. Ez a munka kiterjed a meglévő burkolatok helyén létrehozott zöldfelületek fásítására a Dózsa György út mentén, illetve a hiányos fasorok kiegészítésére is a liget belsejében.

A jövőben telepítendő és átültetendő fák, illetve a meglévő faállomány védelmének érdekében a tervezők ökológiai kockázatelemzést végeztek és egyfajta osztályozó táblázatot is létrehoztak, melyben minden egyes fáról rendelkezésre állnak az adatok. A táblázatból könnyen kiolvasható, hogy az adott helyigényű közmű milyen távolságban vezethető el az adott faegyed mellett. – Így a szükséges közművek nyomvonalának meghatározásánál ennek az adatbázisnak a segítségével a tervezők megfelelő információval rendelkezhetnek majd a fák gyökérzetének kiterjedéséről, és ennek figyelembevételével tervezhetik meg a közművek optimális elhelyezését – magyarázza a Garten Studio vezető tervezője.


Mindemellett – különböző ökológiai szempontok érvényesítésével – az élőhelyi hálózatok kialakítását is fontos feladatként tüntetik fel a tervezők a park rehabilitációs tervekben. A jelenlegi változatos élővilág megvédése és a parklátogatókkal való megismertetése mellett újabb ökológia értékek létrejöttének elősegítése is a céljuk, hogy valóban zöldebb és minden élőlény számára élhetőbb legyen a Városliget.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elítélték a szexuális erőszakolót

  Elítélték a szexuális erőszakolót

  Nyolc év fegyházra ítélte a felügyeletére bízott kiskorúakkal szexuális kapcsolatot létesítő volt bicskei gyermekotthon-igazgatót a Székesfehérvári Törvényszék szerdán.

 • Fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel működik együtt az Emmi

  Fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel működik együtt az Emmi

  Partnerségi megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hat fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezettel az intézményi férőhely kiváltási program folytatásáról, aminek köszönhetően a nagy intézmények helyett kisebb lakóotthonokba költözhetnek a fogyatékossággal élők.

 • Már az interneten is ki lehet tölteni a kérdőívet

  Már az interneten is ki lehet tölteni a kérdőívet

  Szerda reggeltől az interneten is ki lehet tölteni a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookra feltöltött videójában.