EUR: 324,14 Ft
CHF: 283,31 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Győr

Zseniális évadon van túl a Győri Balett

A világhírű Győri Balett nemrég elköszönt ettől az évadtól, amely – nem meglepetés – nagyon is jól sikerült. Jöhet a pihenés, bár előtte az EYOF megnyitóján még láthatjuk a táncosokat.

– Sikeres, kemény évadot zárunk, mindenki büszke lehet a munkájára! – hangsúlyozta Kiss János, a Győri Balett igazgatója az évadot lezáró társulati ülésen, majd felidézte, hogy már a 37. szezonjukat zárták. Az előadások mellett számos rendezvényen is felléptek, ahol a várost képviselték. „Új gyerek” a Rómeó és Júlia című előadás, amelyben csaknem az összes táncos bizonyítani tudja tehetségét a színpadon. Vámos György alkotásával 2018-ban többek között Olaszországban lépnek fel.


A társulat az évadzárón
Fotó: Marcali Gábor

„Győr utazó nagykövetének” nevezte a Győri Balettet Rózsavölgyi László, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke, hiszen az évadban 13 produkcióval 63 előadáson mutatkoztak be Európa számos városában. – Az idei bemutatók is telitalálatok lettek, amit a kirobbanó közönségsiker mutat, amivel a művészi bátorságot díjazták – emelte ki Rózsavölgyi László.

Rózsavölgyi László, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke is köszöntötte a társulatot
Fotó: Marcali Gábor

Tény, hogy nagy kihívást jelentett a művészek számára a Diótörő az Arénákban produkció. A nagyszabású karácsonyi balettelőadást a győri Audi Aréna mellett Debrecenben, Veszprémben is telt ház előtt mutatták be. Mivel a társulat fontosnak tartja, hogy a gyerekekkel megszerettessék a táncművészetet, a színházat, megérte a fáradozás – emelte ki az igazgató.


A Romance című darabot a Kodály Zoltán-emlékév kapcsán vitték színpadra, az év nyitányaként a Művészetek Palotájában mutatták be, a győri közönség pedig a Magyar Táncfesztiválon láthatta először – ahogy A varsói menekült című egyszemélyes előadást is. Mindkét darabot Velekei László művészeti vezető koreografálta. A táncfesztiválról szólva az igazgató kiemelte, hogy az idei, tizenharmadik fesztiválon 36 társulat lépett fel. A résztvevők listája évről évre bővül, és egyre több látogatót vonz.

Kara Zsuzsát köszönti az igazgató
Fotó: Marcali Gábor

A balettművészek munkáját számos elismerés kísérte az idei évadban is. Berzéki Melinda Kardirex-díjat, Daichi Uematsu az Audi Hungaria Minőségi Táncművészetért díját, Fuchs Renáta Carmen-díjat, Pöntör Bernadett magyar kultúra napi elismerést, Pátkai Balázs Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést, Matuza Adrienn az Évad legjobb női táncművésze díjat, Berzéki Melinda TAPS-díjat, Pátkai Balázs TAPS-életműdíjat kapott.

A társulatot elhagyja Hardi Beatrix, Laura Fernández, Hancz Alexandra, Balikó György és Hegyi Réka. Kiss János Törzsgárdatagságért elismeréseket adott át. Gyurmánczi Diána, Krokker Katalin 10 éve, Szalai Judit 15 éve, Kara Zsuzsanna, Fuchs Renáta és Pátkai Balázs 25 éve tagja a Győri Balettnak.

Pátkai Balázs és Kiss János az évadzárón
Fotó: Marcali Gábor

Kiss János elmondta, a társulat még gőzerővel próbál a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nyitógálájára, a táncosok csak azt követően mehetnek el jól megérdemelt szabadságukra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.