EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 23., szombat
Tekla, Líviusz

Életmód

A szőlő nemcsak szólóban jó

A szőlő remek alapanyag lehet a konyhában. Íme néhány pikáns recept.

Szőlős-currys rizssaláta
Hozzávalók: 10 dkg barna rizs, 1 fej lila hagyma, 1 csirkemell, 1 nagy fürt szőlő, 1 kiskanál curry, 1 pohár joghurt.
Elkészítés: a barna rizst főzzük puhára és csöpögtessük le. A csirkemellet grillezzük ropogósra, amikor kihűlt, tépkedjük kis falatokra, és tegyük egy salátatál aljába. Adjuk hozzá a rizst és a nagyon apróra vágott lila hagymát. Sózzuk, borsozzuk és hintsük meg a curryvel. Keverjük össze alaposan és forgassuk hozzá a szőlőszemeket úgy, hogy ne törjenek össze. A végén öntsük nyakon joghurttal és hűtsük be.

Karamellizált szőlő
Hozzávalók: 2 fürt fehér, magtalan szőlő, 50 dkg kristálycukor, ½ teáskanál borkősav, 1 és ¼ dl víz.
Elkészítés: a szőlőszemeket ollóval levágjuk a fürtről, de egy pici szárat meghagyunk. A szemeket megmossuk, megszárítjuk. A szőlőszemek szára mellé 1-1 fogpiszkálót szúrunk. A vizet, a cukrot és a borkősavat felforraljuk, sziruppá főzzük. A szőlőszemeket a fogpiszkálóval megfogva a szirupba mártjuk. A szemeket vékonyan kivajazott tálra helyezve kínáljuk.

 

Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel

Hozzávalók: 4 kacsacomb, 2 dl must, 1 kávéskanál szárított majoránna, 60 dkg apróbb burgonya, 10 gerezd fokhagyma, 2 kisebb fej vöröshagyma, 4 szál újhagyma, 2 babérlevél, 10 szem bors, 20 dkg libazsír, 1 teáskanál méz, 20 szem szőlő.

Elkészítés: az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe és ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet és a sütőben nagyon lassan puhulásig sütjük Néha meglocsolgatjuk, és amikor már majdnem puha, mellétesszük a megtisztított burgonyákat. Ha a hús és a burgonya megpuhult, a tepsit kivesszük és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk, majd visszatoljuk a combokat a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőben a mézet kissé felhevítjük, rátesszük a hagymát és összepirítjuk Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk és mindkettőt a mézes hagymához adjuk és összeforgatjuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

    Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

    Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert a megfelelő súly számtalan tényezőtől függ, és a hozzá vezető út is mindenkinél különböző lehet.

  • A sült gesztenyén túl

    A sült gesztenyén túl

    A sült gesztenye, gesztenyepüré, gesztenyeszív triumvirátuson túl a szelídgesztenye számos remek étel alapanyaga lehet.